Az amerikai szenátus demokrata párti segítői kedden találkoznak a Novo Nordisk vezetőivel, hogy megvitassák az egyik hosszú hatású inzulin, a Levemir forgalmazásának leállításáról szóló döntés következményeit – mondta a Reutersnek két, a találkozót ismerő forrás.

A Novo Nordisk Jeanne Shaheen, Raphael Warnock és Elizabeth Warren szenátorok tanácsadóival találkozik. A törvényhozók áprilisban levélben fejezték ki aggodalmukat a vállalatnak a novemberben bejelentett döntése miatt, miszerint 2024 végéig véglegesen leállítja a Levemir gyártását.

A Novo a Reuters által látott májusi levél szerint elegendő időt adott a betegeknek arra, hogy más lehetőségekre váltsanak. A vállalatnak nincs tudomása arról, hogy a gyógyszergyártók terveznék az inzulin biohasonló változatának előállítását – áll a levélben, hozzátéve, hogy a Novo nem fog szabadalmat érvényesíteni egy ilyen változattal szemben.

A Novo Nordisk egyébként a rivális Eli Lilly és a Sanofi gyógyszeripari óriáscégekkel együtt az Egyesült Államokban értékesített inzulinok 100 százalékáért felel a Reuters üzleti információi szerint.

A portálnak a források az ügy érzékenységére hivatkozva nem kívánták megnevezni magukat. Nem volt világos, hogy a Novótól ki vesz részt a találkozón. A vállalat szóvivője cáfolta, hogy találkozót terveztek volna. Shaheen irodája megerősítette, hogy a Novóval való találkozót tervezik, de nem kívánt részleteket közölni. Warnock és Warren irodája nem válaszolt a Reuters megkeresésre. 

A Novo szóvivője a Reutersnek pénteken adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Levemir forgalmazását nem a vállalat újabb, széles körben, fogyókúrás célokra felírt, GLP-1 agonistáknak nevezett, új gyógyszercsoportba tartozó Wegovy és Ozempic "sikere" miatt szüntetik meg.

Amikor novemberben bejelentette a Levemir amerikai forgalmazásának megszüntetését, a Novo Nordisk gyártási korlátokra, a betegek korlátozott hozzáférésére és a rendelkezésre álló alternatívákra – köztük a másik hosszú hatású inzulinra, a Tresibára – hivatkozott.

A vállalat szerint számos hosszú hatású inzulin maradt a piacon, de szakértők szerint a cukorbetegek számára kényelmetlen és stresszes lehet az inzulin kezelés megváltoztatása.

A Novo Nordisk az elmúlt év negyedéves eredményei során elismerte, hogy egyes termékek esetében gyártási kapacitás korlátozásokkal szembesül, mivel a Wegovy és az Ozempic gyártásának növeléséért küzd.