További 29 terawattóra (TWh) gázvezeték-kapacitást szerzett Németországból az osztrák energetikai vállalat Ausztria irányában. A szerződés egészen 2029-ig szól, ezzel is csökkentve ország orosz gáztól való függőséget – írja a Reuters.

Mindez lehetővé teszi, hogy a felső-ausztriai Oberkappel határkeresztező átadási ponton az eddigieknél nagyobb gázmennyiséget vehessenek át Németországból. 

Berislav Gaso, az OMV igazgatósági tagja szerint a vállalat továbbra is azt a stratégiát követi, hogy diverzifikálja gázellátási forrásait és szállítási útvonalait, ezzel is biztosítva az osztrák és nemzetközi fogyasztók megbízható ellátását

akkor is, ha az orosz gázszállítások megszakadnak.

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy Ausztria – Magyarországhoz hasonlóan – a földgáz tekintélyes részét Oroszországtól szerzi be és jó néhány évtizedes függőség után igyekszik ebből elmozdulni. 

Az OMV diverzifikációs stratégiája magában foglalja a saját termelésből származó, valamint a Norvégiából – ás más országokból származó – cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyiségekből származó gáz felhasználásának növelését. 

Az orosz gáztól való függőség csökkentésének szükségessége azóta vált még sürgetőbbé, hogy 2022 közepén a Gazprom, az orosz állami tulajdonú energetikai vállalat csökkentette, majd később felfüggesztette az Uniper, egy nagy német közműszolgáltató gázszállításait – emlékeztet a Portfolio. 

Az Uniper, amelyet később a német kormány a gázellátás biztosítása érdekében államosított, júniusban sikeresen megnyert egy 14 milliárd dolláros választottbírósági pert a Gazprommal szemben. A stockholmi választottbíróság úgy döntött, hogy a Gazpromnak kártalanítania kell az Unipert a veszteségeiért, és engedélyezte az Unipernek, hogy 250 TWh nyugvó gázszerződést felmondjon.

Annak azonban kicsi a valószínűsége a lap szerint, hogy az Uniper megkapja a megítélt kártérítést a Gazpromtól. A Gazprom megtámadta az ügyet egy szentpétervári bíróságon, és kevés olyan külföldi vagyonnal rendelkezik, amelyet le lehetne foglalni. Lényegében így a kártérítést úgy hajthatná be, hogy más európai vevők Gazprom felé elindított utalásait zároltatja.

Az ítélet végrehajtása Németországot is ellentétbe hozhatja európai partnereivel, ahogyan azt az OMV esetében nyilvánvaló, amely még mindig a Gazpromtól kapja a gáz nagy részét. Ám az OMV jelezte, hogy a Gazpromtól való szállítását felfüggesztheti, ha egy külföldi bírósági ítélet arra kötelezi, hogy fizessen az Unipernek.

Magyarország viszont megelőző intézkedéseket hozott, hogy megakadályozza a Gazpromnak teljesített kifizetések lefoglalását. Májusban a kormány az ország energiaellátásával kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva rendeletet adott ki az MVM állami tulajdonú energiakonglomerátum Gazpromnak teljesített kifizetéseinek védelméről, ennek értelmében nem lehet zárolni a magyar utalásokat az oroszok felé. Azonban ez vélhetően ez az uniós joggal ellentétes intézkedés, amelyet vizsgálni fognak.