A UBS a csütörtöki európai tőzsdenyitások előtt tett közzé nyilatkozatot az ügyről, közölve, hogy az esetet még vizsgálják, de a veszteség mértéke kétmilliárd dollár körülire tehető. A bankház szerint elképzelhető, hogy emiatt a vállalat veszteséget jelent a harmadik negyedévről.

A londoni City rendőrsége csütörtökön bejelentette, hogy aznap hajnalban, helyi idő szerint fél négykor őrizetbe vettek egy 31 éves férfit Londonban "csalás és hivatali beosztással történő visszaélés" gyanújával.

Sem a UBS, sem a londoni rendőrség nem közölte az őrizetbe vett személy kilétét, de a Financial Times internetes kiadásának csütörtöki értesülése szerint egy Kweku Adoboli nevű, a cég londoni befektetési részlegénél dolgozó kereskedőről van szó. Adoboli a UBS részvényderivatívákat forgalmazó londoni részlegének egyik igazgatója volt.

A Financial Times úgy tudja, hogy Kweku Adoboli közvetlen főnöke, John Hughes csütörtökön lemondott.
A UBS részvényei a csütörtöki délutáni kereskedésben 8,9 százalékos veszteségben voltak a zürichi értéktőzsdén.

Londoni elemzői vélemények szerint az ügy károsíthatja a UBS kockázatkezelési módszereibe vetett befektetői bizalmat.

A UBS több mint 50 milliárd eurót vesztett az amerikai nem elsőrendű - "subprime" - jelzáloghiteleket is tartalmazó befektetési termékek elértéktelenedése okozta pénzügyi válságban, és a bank a svájci állam segítségére szorult.

A Financial Times csütörtöki kommentárja szerint a most kipattant, valószínűleg újabb súlyos veszteséget okozó kereskedési botrány nyomán várhatóan ismét felerősödnek a UBS befektetési üzletágának visszafejlesztését, vagy akár teljes felszámolását szorgalmazó hangok befektető és politikusi körökben egyaránt.

A lap szerint a subprime-válság után erőteljesen leépített befektetési részleget mára ugyan ismét feltöltötték, de "nem nagyon" sikerült meggyőzni a befektetőket a UBS befektetési banki tevékenységének életképességéről.