A Samsung Electronics legnagyobb szakszervezete a folyamatban lévő bértárgyalások ellenére is nagygyűlést tart hétfőn a vállalat Szöultól délre található chipgyártó komplexumánál.

A szakszervezet a tervek szerint hétfő délelőtt tiltakozó felvonulást tart a giheungi kampuszon, és mintegy 1500 ember megjelenésére számítanak – közölte a szakszervezet vezetője a Bloomberg újságíróival. 

Az már a szakszervezet honlapján szerepel, hogy más dél-koreai Samsung-üzemek munkatársai is csatlakoznak a nagyszabású tiltakozó megmozduláshoz: többek között Pyeongtaekből és Onyangból is buszokkal szállítják majd az akcióhoz csatlakozó alkalmazottakat.

A tervezett eseményre napokkal azután kerül sor, hogy a Samsung Electronics és a szakszervezet vezetősége tárgyalóasztalhoz ült, hogy megvitassák a béremelések ütemezését és kereteit. A bértárgyalások a héten várhatóan folytatódnak.

Nem ez lesz az első figyelemfelkeltő akció a dél-koreai Samsung-dolgozók körében: a hónap elején több ezer szakszervezeti dolgozó tartott nagygyűlést a vállalat hwaseongi chipgyárában, ahol magasabb béreket és több fizetett szabadságot követeltek.

A szakszervezet jelenleg több mint 30 ezer tagot számlál, és a Samsung vezetésével folytatott vita eszkalálódása a vállalat történetében először vezethet odáig, hogy annak vezetősége kénytelen legyen sztrájkkal szembesülni.

Ilyen még nem volt: határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a Samsung dolgozói

A cég legnagyobb, 31 ezer taggal rendelkező dél-koreai szakszervezete július 10-től kezdi a munkabeszüntetést.

A részletekről ITT írtunk bővebben.