6,3 milliárd dolláros második negyedéves nyereségről számolt be csütörtökön a Shell, meghaladva az elemzők által prognosztizált 6 milliárd dolláros összeget. 

Ez 19 százalékos csökkenést jelent az év első három hónapjának a 7,7 milliárd dolláros profitjához képest, viszont a tavaly év azonos időszakához viszonyítva (akkor 5,1 milliárd dolláros összeget regisztráltak) 25 százalékkal növekedett a cég nyeresége – írja a Reuters.

Az első negyedéves eredményhez képesti visszaesés fő okai, hogy

  • a Shell zászlóshajójának számító cseppfolyósított földgáz (LNG) üzletágának 
  • és a finomítási árrés és az olaj- és gázkereskedelem gyengülése.

Ezenfelül a vállalat több mint 1,5 milliárdos veszteséget könyvelt el a szingapúri finomító és vegyipari üzemének az eladásával és a rotterdami, bioüzemanyagot előállító létesítmény építésének a felfüggesztésével.

A veszteségeket némileg ellensúlyozott az olaj- és gázkitermeléssel és marketinggel foglalkozó részlegek vártnál nagyobb eredménye.

Költségcsökkentés a környezetvédelem számlájára

A cég közölte 2024 első félévében 700 millió dollárral csökkentették költségeiket, amivel 2022 óta összesen 1,7 milliárd dollárra nőtt az ilyen jellegű csökkentések összege. Wael Sawan, vezérigazgató szerint költségcsökkentésre és teljesítményjavításra irányuló törekvések elkezdtek hatni.

A 2023 januárjában hivatalba lépett Sawan alatt a Shell visszavágta a megújuló energiaforrásokkal és a hidrogénnel kapcsolatos tevékenységét, illetve visszavonult az európai és kínai energiapiacokról. Ezenfelül finomítókat adott el, hogy a magasabb árrésű üzletágakra, elsősorban az olaj- és gáziparra összpontosítson.

A vezérigazgató szerint

Azt látjuk, hogy az energiarendszer visszatér a 2022 előtti normalizált szintre.

A teljes körű orosz inváziót követően 2022-ben megugrottak az árak, ami rekordmagasságba emelte az olaj- és gázipari vállalatok nyereségét.

Részvény visszavásárlás

A brit vállalat közölte, az előző negyedévhez hasonló mértékben a  következő három hónapban további 3,5 milliárd dollár értékben fognak visszavásárolni részvényeket, az osztalékot változatlanul 34 cent/részvényen tartották.

A Shell részvényei GMT 0800-kor 1,4 százalékkal emelkedtek, megelőzve a szélesebb európai energiaipari index 0,4 százalékkal emelkedését. 

Az olajipari vállalat fő riválisai közül 

  •  a BP 10 százalékkal emelte osztalékát, miután 2,8 milliárd dolláros, az előrejelzéseket felülmúló eredményről számolt be
  • a francia TotalEnergies 6 százalékos profitcsökkenésről regisztrált a második negyedévben, amit a gyengébb finomítói árrés okozott.
  • norvég olaj- és gázkitermelő Equinor szerdán 4 százalékos visszaesésről számolt be

Az Exxon Mobil és a Chevron pénteken teszi közé a második negyedéves jelentését.