Rákkeltő, mérgező anyagok terén a Shein egyes női ruhadarabjai és kiegészítői a megengedett határértéknek akár a többszázszorosát is tartalmazzák – állapították meg szerdán a dél-koreai hatóságok.

Mivel az olyan kínai óriáscégek, mint a hazánkban is népszerű Shein, Temu és AliExpress, extrém széles kínálatuknak és még annál is alacsonyabb áraiknak köszönhetően az elmúlt években hihetetlenül nagy népszerűségre tettek szert, egyre gyakrabban kerülnek a külföldi hatósági ellenőrzések homlokterébe. Többek között az Európai Unióban és Dél-Koreában, ahol a szöuli tisztviselők újabban hetente ellenőrzik az online platformok által értékesített árucikkeket.

A legutóbbi ellenőrzés során a Shein, az AliExpress és a Temu 144 termékét vizsgálták, és mindegyik cégnél találtak hiányosságokat: több termékük sem felelt meg a törvényes előírásoknak.

A Shein cipőiről például kiderült, hogy rendkívül magas bennük a ftalátok - a műanyag rugalmasabbá tételére használt vegyi anyagok – szintje. Az egyik pár cipőnél 229-szeresen haladta meg ez a szint a megengedett határértéket.

A ftalát alapú lágyítószerek hatással vannak a reproduktív funkciókra, például csökkentik a spermiumok számát, mindkét nemnél meddőséget, sőt, a nőknél koraszülést is okozhatnak

– nyilatkozta az AFP-nek a szöuli környezet-egészségügyi csoport egyik tisztviselője, aki arról is beszélt, hogy a ftalát rákkeltő anyagnak minősül, ezért hosszú távú érintkezését el kell kerülni az emberi testtel.

Míg a formaldehidet a megengedett határértékhez képest kétszeres dózisban mutatták ki a Shein sapkáiban, addig két körömlakkos flakonban szintén rákkeltő, egyben potenciálisan májkárosító dioxánt találtak.

A Shein szóvivője az AFP-nek elmondta: együttműködnek a hatóságokkal, hogy a Shein által szállított termékek megfeleljenek a különböző termékbiztonsági szabályoknak, amelyeket az egyes kereskedelmi partner országok velük szemben támasztanak.

Ólomszandálban

A szöuli hatóságok azt is kiderítették, hogy az egyik, Temu által forgalmazott szandál talpbetétben a megengedett határérték több mint 11-szeresét meghaladó mennyiségű ólom található.

A szöuli önkormányzat a hatósági értesítést követően azonnali hatállyal vizsgálatot indított

– mondta el az AFP-nek a Temu képviselője. Hozzátette: a szóban forgó termékeket gyorsan eltávolították a kínálatból, és javítják, folyamatosan fejlesztik rendszereiket, valamint a kereskedőiknek szóló iránymutatásokat arról, hogyan feleljenek meg a szabályozói, biztonsági előírásoknak.

Áprilisban az Európai Unió felvette a Sheint azon digitális cégek listájára, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy szigorúbb biztonsági szabályok hatálya alá kerüljenek – beleértve a vásárlók védelmét szolgáló intézkedéseket a nem biztonságos termékekkel szemben.