Napvilágot látott a Moderna második negyedéves jelentése: a cég a vártnál kisebb veszteségről és a becsléseket meghaladó bevételről számolt be. Ennek ellenére,

a vállalat részvényei csütörtökön 10 százalékot estek a tőzsde előtti kereskedésben.

A bevételi oldalon az előzetesen jelzett 132 millió dollár helyett, 241 millió dollárt könyveltek el, ám ez is 30 százalékos visszaesést jelent a 2023 második negyedévében regisztrált 344 millió dolláros eredményhez képest.

Az április-június közötti időszakban 1,28 milliárd, részvényenkénti 3,33 dollár veszteséget könyvelt el a Moderna, szemben a prognosztizált 3,39 dolláros mínusszal. 2024 első negyedévét 1,38 milliárd dolláros, részvényenként 3,62 dolláros nettó veszteséggel zártákírja a CNBC.

A vállalat a költségcsökkentés terén elért eredményeknek köszönhetően veszített kevesebbet, mint amennyit a Wall Street elemzői számítottak.

Az előző év azonos időszakához képest 19 százalékkal, 268 millió dollárra csökkentek az értékesítési, általános és adminisztratív költségek, míg a kutatási és fejlesztési kiadások 6 százalékkal, 1,2 milliárd dollárra nőttek.

A visszaesés és az EU

A vállalat csökkentette az egész évre vonatkozó értékesítési előrejelzéseit, a korábbi 4 milliárdos várakozással szemben már csak 3 és 3,5 milliárd dollár közötti termékbevétellel számolnak.

A cég megkezdte – a Covid oltás után – második kereskedelmi forgalomba került terméke, a légúti szinciciális vírus (RSV) elleni mRESVIA nevű vakcina adagjainak kiszállítását.

Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója azzal magyarázta a visszaesést, hogy az RSV- és a Covid-védőoltások esetében egyaránt „fokozódott a verseny intenzitása". Bancel hozzátette, hogy Európa szerte tárgyalnak a Covid vakcina ellátásról, azonban:

néhány ország még a múlt héten is azt mondta nekünk, hogy a nagyon szűkös költségvetés miatt egyszerűen nincs kapacitásuk arra, hogy több vakcinát vásároljanak, mint amennyire szükségük van, mert már van egy másik szerződésük.

A cégvezető arra utalt, hogy az Európai Unió már a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal újratárgyalta a Covid vakcina-ellátási szerződéseket.