Az erdélyi Heller-Glausius családból származó orvos fél évszázadon át gyűjtötte az ötvösremekeket, művészettörténetből is nagydoktorit szerzett és alapvető művei sorát publikálta a müncheni Hirmer Verlag. Első nagy munkája 1999-ben a történelmi Magyarország és Erdély ötvösségének feldolgozása volt a XVI. század végétől a XIX. század végéig (kétszázötven mester és város fémjelével), utána több kiadást megért az európai ötvösművészet 1560−1860 közötti szakaszának első és második kötete, a harmadik pedig tavaly jelent meg az 1860−1940 közti periódusról. Munkásságát a természettudós precizitása jellemzi, különös tekintettel a rendszerint uralkodói vagy főúri provenienciára.

Jobbára ilyen előkelő tulajdonosoktól származott tekintélyes magángyűjteménye is, amelyben minden fontos német, holland, felvidéki, erdélyi és magyar arany-, illetve ezüstművescentrum képviseltette magát. Jellemzően a világi tárgyak érdekelték, arisztokrata étkészletektől gyertyatartókon és csillárokon át az úti készletekig, parfümösflakonokig. A kollekcióból kétszáznál több tételt árverez el december 4-én a Sotheby's Londonban, ezekből mutatnak be egy válogatást holnaptól az aukciósház müncheni filiáléjában. A leghíresebb nemesfémműves városokból, Augsburgból, Nürnbergből vagy Amszterdamból való remekművek mellett akadnak köztük olyan kisebb centrumokból származók is, mint Rostock, Olmütz vagy Riga − ezek manapság éppen azért sokkal keresettebbek, mert ritkábbak.

A legmagasabbról, 60−90 ezer fontos becsértékről (21−31 millió forint) egy kagyló alakú aranyozott ezüst ivótál indul majd, az 1630 tájáról való edény II. Rudolf prágai udvarából került Bethlen Gábor erdélyi fejedelemhez. Nagyszebenben, a szász Hans Henssel mester műhelyében készült az 1605-ös, belül aranyozott ezüstkanna (40−70 ezer font), a 40−60 ezer fontra becsült gyertyatartó Vénusz és Ámort pedig az augsburgi Andreas Wickert mintázta 1652-ben. Egyformán 30−50 ezer font közti becsértéket kapott az augsburgi Balduin Drentwett 1600 körüli páros kelyhe, 1670-ből a besztercebányai Andreas Schissler hatszögletű flaskája, akárcsak a vele egyidős hatrészes pohárgarnitúra a hamburgi Jörgen Rochels mestertől.