Elsősorban az, hogy az április 18-ai gyorsjelentés felülmúlta a várakozásokat, mely megadta a papírnak a kezdőlökést, hiszen a cég egy részvényre jutó nyeresége 8 százalékkal lépte túl a várakozásokat, míg a bevételei év/év alapon közel 18 százalékkal nőttek. Ezen kívül érdemes kiemelni, hogy az utóbbi napokban egy párizsi termékbemutató híreit várják a spekulánsok.

Mivel a vállalat viszonylag le van maradva konkurenciával szemben, mind a tábla PC, mind pedig a mobil piacon, így minden olyan termékfejlesztés vagy jövőbeli cél meghatározása nagyot lökhetne a részvények árfolyamán, mely arra utal, hogy a vállalat visszanyeri régi fényét. Ilyen várakozások mellett nem lenne meglepő a 2008-as csúcsok átlépése.

Fundamentálisan a cég erősnek mondható, hiszen bevételei folyamatosan növekednek, pénzügyi helyzete stabil, emellett adósságszintje is teljesen elfogadható, nettő jövedelme szintén növekszik, akárcsak a haszonkulcsa az értékesített termékeken.

Amit kevesen tudnak, hogy a Microsoft jobb minősítéssel rendelkezik, mint az Apple.
AAPL:   S&P AA+ stabil
Moody's Aa1 stabil
MSFT:   S&P AAA stabil
Moody's Aaa stabil

A Mircosoft a legjobb minősítést kapta mindkettőnél, az Apple ennél eggyel rosszabbat.

A kockázatok természetesen abban rejlenek, amit korábban kiemeltem, a lemaradásban. Azonban amíg az Apple nem talál magára, és a hírek szerint már a Samsung S4 sem durrant akkorát, mint várták, ráadásul egymás lekörözésével vannak elfoglalva, addig könnyen elképzelhető, hogy a Microsoft a nevető harmadik szerepében tetszeleg. Legalábbis az utóbbi két hét részvénypiaci mozgásából ez olvasható ki.

Microsoft Chart
Kép: Solar Capital

Véleményem szerint a MSFT jó vétel lehet, de a részvény helyett ezeken a szinteken már inkább az opciók vételét javaslom.

Vetter Péter, Solar Capital