Nem is olyan régen, egészen pontosan 2012. november 30-án Orbán Viktor adott interjút a Kossuth Rádióban, amiben felhívta az emberek figyelmét egy várható decemberi támadásra a forint ellen. Mint ahogy közvetlenül az eset után a Súgott a miniszterelnök cikkünkben leírtuk, felszólított mindenkit, hogy aki még nem tette az lépjen be az árfolyamgát rendszerbe. Az nem derült ki hogy erre a forintingadozásra gondolt-e november végén, de ha igen akkor, akkor ez bejött.

A második lehetséges oka a mostani forintelmozdulásnak, mint ahogy arról már több hírportálon is olvasni lehetett, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hétvégén szintén a Kossuth Rádióban lenyilatkozta, hogy "új stratégiai szövetséget kell építeni a kormány, ezen belül a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank új vezetése között". Érdekes dolog ilyen  kijelentést tenni, hiszen nem véletlenül vonták vissza a jegybank megadóztatására vonatkozó törvényjavaslatot.

Megérkeztünk a harmadik lehetséges okhoz, ami elősegíthette a forintgyengülést. A nap folyamán, az MNB kamatdöntő ülése lesz. Nyugaton, az Európai Központi Banknál is láttunk már olyat, kiszivárogtatták már bejelentés előtt az információkat. Ilyenkor a "jól informált kereskedők" még bejelentés nélkül is árazzák a jövőben várható elmozdulásokat. Erre a kérdésre kapjuk meg a leghamarabb a választ, mert a délutáni kamatdöntést követő sajtótájékoztatón minden kiderül.

Az utolsó lehetséges oka a forint gyengülésének, hogy év vége miatt a külföldi befektetők a forinton realizálták profitot. Ez azt jelenti, hogy az év elején forintot vásárlók most visszavásárolták a saját devizáikat és így gyengítették a forintot. Hívhatjuk őket is spekulánsoknak, de egész évben beszélhettünk volna róluk megmentőkként is, hiszen eddig az ő forintba vetett bizalmuk hatására tartózkodott a jegyzés a 278-285-ös sávban.

Összességében, hogy a fent említett okok melyike okozta ezt az ingadozást, még nem tudni, de az is elképzelhető, hogy minden indok közrejátszott a forint gyengülésében. Lehet összeesküvés elméletekben gondolkozni, de ha bármelyik a fent említett argumentum részese a tegnapi és a mai történésekben az bizonyíték, hogy a spekulánsok köztünk járnak.

Vogel András, Solar Capital