Mostanában kezdik meg az április termés begyűjtését. Sajnálatos módon ezen időszakban kisebb kakaóbabokat tudnak szüretelni, amelyekben sokkal kevesebb kakaóvaj tartalom van. Ennek egyenes következménye, hogy a pénzben kifejezett értékük jóval kevesebb, mint a jó minőségű termésnek. A tavalyi évben életbe lépett reformok alapján viszont garantálják a farmereknek, hogy nem kaphatnak a nemzetközi árak 50 százalékánál kevesebbet.

A Citigroup egyik elemzője szerinte a kakaó árfolyam további eladói nyomás alatt marad a termelői eladások miatt. Elefántcsontpart idei összes termésének 70-80 százalékát már október elseje előtt tervezi értékesíteni. Az elefántcsontparti szóvivő azt nyilatkozta, hogy nagyjából 100 CFA frank árfolyamesés nevezhető elfogadhatónak. Az elmúlt néhány hónapban 725-ről 664.5 CFA frankig esett vissza a felvásárlási árfolyam. Ezek alapján kis mértékben még mérséklődhet az azonnali felvásárlási árfolyam, de további hosszú távú, trendszerű esést már nem prognosztizálunk. Az év második felében akár felértékelődés is lehet.

Kakaó árfolyama
Kép: Solar Capital

Mivel a kakaó árfolyama rég nem látott árfolyamon tanyázik ezért az elefántcsontparti termesztők már az alternatív megoldásokban gondolkoznak. Egyelőre a gumifák nagyobb arányú ültetése tűnik a befutónak. A gumi árfolyama sokkal stabilabb, ezáltal kiszámíthatóbb bevételi forrás, mint a kakaóé. Szakértők becslései alapján 300000 tonnára is növekedhet a jövőben a mostani 230000 tonnás gumiexport.

Ha felkeltettük érdeklődését, regisztráljon jobb oldalon fenn további információkért.

 

Horváth Dávid, Solar Capital