Az úgynevezett digitális halhatatlanság már több mint egy tudományos-fantasztikus elmélet. Bizonyos algoritmusok és mesterséges intelligencia alapú rendszerek, képesek elemezni az elhunytak személyes adatait, korábbi beszélgetéséit és online tevékenységeit, amelyek alapján képesek létrehozni egy virtuális avatárt.

Ezeket az avatárokat deadbotoknak vagy griefbotoknak nevezzük, amelyek a bevitt információk segítségével megtanulják szimulálni az elhunyt stílusát, viselkedését, sőt, az illető jellegzetes humorát és mondásait is, így a gyászolók olyan érzéssel beszélgethetnek a chatbotokkal tovább, mintha még mindig az elhunyt szerettükkel lennének kapcsolatban.

A Dívány ugyanakkor megemlíti, hogy a találmány számos morális kérdést vet fel. Ha valakinek az emlékét ilyen formában tartják fent a családtagok, ott felmerül a kérdés, hogy valóban előreviszi-e a gyászfeldolgozás folyamatát, vagy éppen gátolja azt. Azt is fontos megérteni a cikk szerzője szerint, hogy ugyan a technológia lehetővé teszi az emberi viselkedés mintáinak és szokásainak másolását, azonban soha nem lesz képes arra, hogy teljes mértékben rekonstruálja egy szeretett személy emberi lényét, lényegét.

Az is erősen kérdéses a cikk szerint, hogy mennyire etikus az elhunyt beleegyezése nélkül felhasználni az adatait arra, hogy egy avatár elkészüljön.

Lopják már a digitális személyazonosságot is: rettegünk a neten

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.