Az a hír járja, hogy a világ két legnagyobb technológiai vállalata, az Nvidia és az Apple is szeretne a startup legújabb finanszírozási köréhez csatlakozni, amelynek értéke akár a 100 milliárd dollárt is meghaladhatja.

Nem szabad megfeledkezni azonban arról sem ezen a ponton, hogy a Microsoft már régóta Sam Altman vállalkozásának támogatója a maga nagyjából 13 milliárd dolláros befektetésével. És a legújabb befektetői körből is szeretnének egy nagyobb szeletet a magukénak tudni.

A Business Insider megjegyzi, hogy a hírek szerint a finanszírozást a Josh Kushner-féle Thrive Capital vezeti 1 milliárd dolláros befektetéssel. Kushner számára az augusztus egyébként is egy sűrű hónap volt, mivel egy legendás malibui tengerparti házra is közel 30 millió dollárt költött.

Az Apple szempontjából ez egyáltalán nem lenne meglepő lépés, hiszen júniusban jelentették be, hogy a termékeibe integrálják a ChatGPT-t. Ezzel szemben a Microsoft a saját MI-rendszerén dolgozik, attól függetlenül is, hogy komoly összegeket forgat az OpenAI-ba.

Az utóbbi hetekben azonban a hatóságok az Egyesült Államoktól Európáig igen keményen elkezdtek fellépni a mesterséges intelligencia fenyegető jelenlétével, valamint a techóriások monopolisztikus tevékenységével szemben is, ráadásul az OpenAI sem csitította túl meggyőzően a kedélyeket az MI térhódításával kapcsolatosan.

Rémisztő precedens lehet a svéd szolgáltató lépése

Sebastian Siemiatkowski, a Klarna vezérigazgatója a minap bejelentette, hogy a felére tervezi csökkenteni a vállalat létszámát. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.