A McAfee számítógépes biztonsági cég közzétette éves listáját azon top 10 hírességről, akinek a személyiségével a legtöbb alkalommal éltek vissza a csalók 2024-ben.

A színészek képmását engedély nélkül használják fel azzal a céllal, hogy filmek vagy dalok letöltésével, kriptopénz-befektetésekkel vagy koncertjegyekkel házaljanak velük. Néha a színészek egészen meggyőzőnek tűnő deepfake videóit arra is használják, hogy megszerezzék a rajongók bankszámlaadatait, vagy rosszindulatú szoftvereket telepítsenek az eszközeikre.

A Hollywood Reporter írása szerint a lista 10. helyén Addison Rae, a Diet Pepsi énekesnője áll, akinek hamis reklámokhoz, kriptocsalásokhoz és kamu ajándéktárgyakhoz használják a képmását.

Ugyanezzel a céllal használták fel illetéktelenül Johnny Depp és Sydney Sweeney képmását is, míg Blake Lively nevével egy nem létező fogyókúrás gumicukrot reklámoznak.

Az Oscar-díjas Tom Hanks nevével „csodagyógyszereket és csodadrogokat” hirdettek, Anya Taylor-Joy képmását pedig egy ajándékozási csaláshoz használták fel, sőt, az X fiókját is feltörték, hogy hamis híreket terjesszenek a Vezércsel (Queen's Gambit) című Netflix-sorozat folytatásáról. Hasonló okból használták fel Kylie Jenner és Taylor Swift képmását is.

A lista élén azonban Scarlett Johansson áll, akinek a képmását számos reklámban felhasználták már, illetéktelenül, sőt, magát az OpenAI-t is megfenyegette, hogy egy, a saját hangjára kísértetiesen hasonlító hangot ültetett a GPT-4o modellbe. A színésznő tiltakozása után azonban eltávolították a kérdéses hangvariánst.

Így buktatható le a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia legújabb hulláma szinte bárki – az elnök, egy rokon vagy egy banki ügyfél – hangját képes utánozni, de egyelőre még ki lehet szűrni az átveréseket.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.