Holland tudósok leleplezték az ország első laboratóriumát, amelyben azt kutatják, hogyan képesek az autonóm miniatűr drónok rovarokat utánozva veszélyes feladatokat végrehajtani.

A CBS News beszámolója szerint a Swarming Labnak nevezett laborban dolgozó kutatók azt állítják, hogy egy 100 apró drónból álló rajt akarnak a levegőbe juttatni, amely éjjel-nappal képes feladatokat ellátni.

„Nemcsak azon dolgozunk, hogy ezek a robotok felismerjék egymást, hanem együtt dolgozunk az összetett feladatok elvégzésén is” – mondta Guido de Croon, a laboratórium igazgatója. 

A feladatok közé tartozik például, hogy képesek legyenek „kiszimatolni” egy gyárban történő gázszivárgást is.

Ugyanígy a drónrajok felhasználhatók erdőtüzek észlelésére vagy folyamatos segítségnyújtásra nagy területeken végzett kutatási és mentési műveletekben

– magyarázta az igazgató.

A tudósok a méh- és hangyarajokról, illetve a madárrajok viselkedéséről szóló tanulmányok segítségével próbálják beprogramozni a drónokat.

„A drónraj-technológia azon az elképzelésen alapul, hogy amikor a természetet nézzük, és sok ilyen állatot látunk, például a hangyákat, amelyek külön-külön talán nem olyan okosak, de együtt olyan dolgokat tesznek, amelyeket maguktól biztosan nem tudnának megtenni. Ugyanezeket a képességeket szeretnénk a robotokba is beépíteni” – mondta De Croon.

Dánia a Holdról is látható összeget költ drónokra

A nagy hatótávolságú drónok segítenének a növekvő lakossági és katonai tevékenység megfigyelésében az Északi-sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén.