Az új jogszabály az MI-rendszerek fejlesztésére, forgalmazására, szolgáltatás nyújtására és használatára vonatkozik, melyeket egységesen igyekszik szabályozni a kontinensen.

A rendelet célja, hogy az Unió felkészüljön a digitális korra, és a várakozások szerint támogatja majd az innovációt és a mesterséges intelligencia emberközpontú, továbbá megbízható elterjedését és célja, hogy az állampolgárok egészségét, biztonságát és alapvető jogait, továbbá a jogállamiságot és a demokráciát megvédje, ahogy a környezetet is a lehetséges káros hatásoktól.

A Digital Hungary cikke szerint ugyan a tervezett szabály minden területen tevékenykedő vállalatra vonatkozik, a leginkább a bankok, a technológia, az élettudományok, a közművek és az egészségügy érintettek. Ennek az az oka, hogy a felsorolt szektorokban vélhetően a legnagyobb koncentrációban találhatók meg azon rendszerek, amelyeket magas kockázatúnak sorol be a rendelet.

Ilyenek lehet a biometrikus kategorizálás, az érzelemfelismerés, a hitelképesség értékelése, továbbá a toborzáshoz és a kritikus infrastruktúrához kapcsolódó bizonyos megoldások.

A cikk szerint a vállalatok számára a rendelet átmeneti időszakot biztosít, hogy a követelményeket teljesíthessék. Ugyanakkor az elfogadhatatlannak vélt rendszerek tilalma már 6 hónapon belül hatályba lép.

Az utazási portálokon garázdálkodó csalókat is segíti a mesterséges intelligencia

Elkerülhetjük a csapdát az általános megközelítéssel: ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.