A vezérigazgatóknak minden tekintetben az élen kell járniuk, akkor is, amikor a generatív mesterséges intelligencia bevezetéséről van szó. A felelősség ebben az esetben is a szervezet vezetőségét terheli, akiknek az üzleti sikeresség érdekében fontos tényezőket kell mérlegelniük a bevezetés során a Deloitte közleménye szerint.

A vezérigazgatóknak első lépésként alaposan meg kell ismerniük a szervezetük technikai felkészültségét, emellett azonosítaniuk kell az MI bevezetéséből adódó esetleges versenyelőnyöket és kockázatokat.

Arról is a vezérigazgatónak kell kimondania a végső szót, hogy elsőként vezessék-e be az új megoldást, vagy gyors követők legyenek a piacon. Ezek mind kulcsfontosságú kérdések a bevezetés előtt. Ahogy egyre több szereplő vezet be AI-lehetőségeket, a vezérigazgatóknak tanulniuk kell a múltbeli hibáikból, és már most időt kell szánniuk a jövőt érintő kulcsfontosságú döntések meghozatalára

– mondta Barta Gergő, a Deloitte vezető mesterséges intelligencia szakértője.

A Deloitte és a Fortune nemrégiben CEO-k körében végzett felmérése szerint a szervezetek 80 százaléka vagy már alkalmazza, vagy valószínűleg alkalmazni fogja a generatív mesterséges intelligenciát az innováció felgyorsítása érdekében, míg 96 százalékuk a hatékonyság növelése érdekében teszi ezt.

A várható előnyök kiaknázása érdekében a szervezetek MI fejlesztési központokat hoznak létre. Ezek a központok az innováció katalizátoraiként szolgálnak, lehetővé téve a szervezetek számára az MI-megoldások koncepciójának kidolgozását, fejlesztését és széleskörű bevezetését.

A vezérigazgató szerepe a kiválósági központ megvalósításában az, hogy kiálljon a létrehozás mellett, valamint támogatást és erőforrásokat biztosítson a bevezetés megkönnyítése érdekében. Ez magában foglalja az olyan kritikus elemek, mint a hardver, az adatigények és az irányítás megfelelő finanszírozásának biztosítását.

„Természetesen a felelősség nem jelenti azt, hogy a döntéseket egy személyben a vezérigazgatónak kell előkészítenie. Fontos a közös munka a vezetőséggel, különösen az informatikai igazgatóval és a technológiai igazgatóval. Az értékteremtés és a méretnövelés érdekében a vállalkozásoknak ki kell választaniuk az egyedi igényeiknek megfelelő megoldásokat és tágabb értelemben vett AI-ökoszisztémákat” – mondta Barta Gergő.

Sok munkavállaló tart a mesterséges intelligenciára való átállástól, és nagyon szeretné megérteni, milyenek lehetnek a jövőbeli munkahelyek és készségek. A vezérigazgatóknak támogatniuk kell az MI-ismeret és az innováció kultúráját, és egyértelmű célként kell kitűzniük az MI bevezetését, amivel a munkavállalók képességeit felerősítik. Emellett fontos megértetni a munkavállalókkal is az MI előnyeit.

KPMG: a mesterséges intelligencia forradalma zajlik az auditban

A cégek háromnegyede már most alkalmazza pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd.