A brit egyetemek vizsgarendszereinek nemrégiben elvégzett tesztje során a mesterséges intelligencia (MI) által generált dolgozatok szinte mindegyike észrevétlen maradt. Az MI által generált dolgozatok átlagosan magasabb osztályzatot is kaptak, mint a valódi diákok által írt beadandókírja a Euronews.

A mesterséges intelligencia már korábban bebizonyította, hogy képes vizsgákat írni a tanulók helyett. Emiatt egyes iskolák, egyetemek betiltották a diákok rendelkezésére álló mesterséges-intelligencia eszközöket, például a ChatGPT-t is.

Természetesen ez nem tartotta vissza a tanulók nagy részét. Az új szabály betartatása egyre nagyobb kihívásnak bizonyult. 

A kutatók az  egyetem pszichológia alapképzésének öt különböző kurzusához nyújtottak be mesterséges intelligencia által írt vizsga beadandókat. Az  eredmény pedig igazolta a hipotézisüket, ugyanis 94 százalékban észrevétlenek maradtak. 

A szerzők szerint a kimenetel „rendkívül aggasztó”, különösképpen azért, mert a kutatók nem módosították a mesterséges intelligencia által generált válaszok tartalmán.

Összességében a 6 százalékos arány túlbecsüli a mesterséges intelligencia észlelésére való képességünket. Főleg, hogy itt a diákok még nem is változtattak a kapott válaszokon, hogy az hihetőbb és kevésbé feltűnőbb legyen –jegyezték meg a tanulmányban.

Ráadásul az esetek 83,4 százalékában az  MI által generált beadandók magasabb osztályzatot értek el, mint egy véletlenszerűen kiválasztott, ugyanolyan számú vizsgán részt vevő, valódi diákoktól származó csoport.

A MI számára az egyedüli kivételt egy elvont érvelés jelentette, amelyet már nehezebben tudott kezelni a valódi diákokkal szemben.

A vizsgák eredményei arra hívják fel a globális oktatási szektort, hogy fogadjon el egy új normát, és mi a Readingi Egyetemen pontosan ezt tesszük

– áll a tanulmány szerzőinek közleményében. 

Azonban hozzátették, hogy a munkatársaiknak és diákjaiknak szóló új irányelvek és tanácsok egyaránt elismerik a mesterséges intelligenciát alkalmazó  eszközök által nyújtott kockázatokat és lehetőségeket is.

A kutatók, az eredmények fényében aggodalmukat fejezték ki a tudományos integritással kapcsolatban, és azt javasolták, hogy a tanárok által felügyelt, személyes vizsgák enyhíthetnének a problémát.

Hanglopás miatt Scarlett Johansson bepereli a ChatGPT-t

A színésznő állítása szerint Sam Altman korábban felajánlotta neki, hogy ő legyen a ChatGPT 4o hangja. Ugyan ezt visszautasította, most mégis perre megy. Bővebben itt olvashat erről.