Alaposan felbőszítheti most napvilágra került véleményével az internetezőket a Microsoft AI főnöke. Mustafa Suleyman egy interjúban kifejtette, hogy abban a pillanatban, amikor bármit közzétesz valaki a nyílt weben, az úgymond szabad szoftverré válik, amelyet bárki szabadon másolhat és használhat. 

A The Verge cikkében, amelyet a Portfolio vett észre, ismerteti, hogy a Microsoft mesterséges intelligencia vezetőjétől azt kérdezték egy CNBC-interjúban: nem tekinti-e lopásnak, ahogy az AI-vállalatok felhasználják az internetfelhasználók által közzétett tartalmakat a mesterséges intelligencia tanítására. Mustafa Suleyman válaszában méltányos használatról beszélt.

A nyílt weben már megtalálható tartalmakhoz már a 90-es évek óta úgy áll hozzá a társadalom, hogy azok tisztességesen felhasználhatóak. Bárki lemásolhatja, újraalkothatja, reprodukálhatja azokat.

Szerinte közmegegyezés van abban, hogy az interneten elérhető tartalmak kvázi szabad szoftvernek számítanak, 

A The Verge ugyanakkor alapvetően tévesnek minősítette ezt a hozzáállást. A lap szerint abban a pillanatban, hogy valaki létrehoz egy művet, az automatikusan szerzői jogi védelem alá esik.

Nem szükséges külön kérvényezni ezt a védelmet, és nem is veszíti el ezen jogait a szerző pusztán azért, mert közzéteszi az alkotást az interneten. 

A mesterséges intelligencia 2022-es gyors felfutása óta rendszeresen téma, hogy a nagyvállalatok részéről mennyire etikus emberek alkotta tartalmakat felhasználni AI-modellek tanítására. 

Egyes esetekben egészen a bíróságig mennek ezek a viták. Idén áprilisban például 8 nagy amerikai lap is pert indított az OpenAI és a Microsoft ellen, mivel állításuk szerint a cégek engedély nélkül használták fel több millió cikküket.