A kutatók egy olyan egyenirányítót fejlesztettek ki, amely képes hatékonyan a környezeti rádiófrekvenciás jeleket használható egyenáramú feszültséggé átalakítani a hulladékenergia helyett.

Ez azt jelenti, hogy a Wi-Fi és a mobilhálózatok forrásaiból származó környezeti rádiófrekvenciás jeleket használható villamosenergiává lehet alakítani.

Ezt a konverziót egy nanoméretű spin-helyreállító eszközzel érik el, amely még alacsony, mínusz 20 dBm rádiófrekvencia alatti teljesítményszinteken is képes volt energiát termelni – írja az Interesting Engineering. Ez azért különleges, mert ezen a küszöbértéken a meglévő technológiák is küszködnek.

Ez azt jelenti, hogy a technológia kifejlesztésével akár az is előfordulhat, hogy nem lesz szükségünk akkumulátorra a mobiltelefonunkban, mivel Wi-Fi-vel vagy mobilinternettel tudjuk tölteni az eszközöket.

A kutatócsoport most egy chip-antenna integrálására összpontosít, hogy tovább növeljék technológiájuk hatékonyságát és kompaktságát. A kutatást a japán Tohoku Egyetem és az olaszországi Messinai Egyetem tudósaival együttműködve végezték.