A tervek szerint egy szupererős, extra nagy űrhajóval végeznék el a feladatot, amely a Dragon nevet viseli. A monstrum állítólag képes úgy kilökni az ISS-t a pályáról, hogy az egy tüzes zuhanással egy távoli óceáni sírba zuhan, vélhetően 2031-ben. 

A szóban forgó űrhajók jelenleg a NASA űrhajósait és rakományát szállítják az Űrállomásra és onnan vissza. A szállítmányok azonban jóval könnyebbek, mint maga az ISS, ezért a SpaceX azt tervezi, hogy csőre tölti a feladathoz az egyik Dragon hajóját – írja a Business Insider.

Mindezt Elon Musk űrvállalata úgy valósítaná meg, hogy az egyik Cargo Dragon-t felszerel egy új, nagy teljesítményű csomagtartóval és 46 Draco hajtóművel, ami a hagyományos Dragon űrhajóhoz képest 30 hajtóművel nagyobb erőt jelent.

Az így létrejövő deorbitáló jármű az eredeti Dragon-űrhajóhoz képest így kétszer olyan hosszú lesz, és hatszor több hajtóanyaggal bír, ezekkel együtt pedig négyszeres teljesítményre lesz képes. A SpaceX az egyik X posztjában illusztrálta is, hogyan nézne ki a szörnyeteg.

Dana Weigel, a NASA ISS-programjának vezetője szerint a NASA fontolgatta, hogy három Russian Progress űrhajóval végzi el a munkát, de még ez sem volt elég az űrállomás méretéhez, amely megközelíti a 420 tonnát.
A NASA és orosz partnere, a Roscosmos 2030-ig tervezi az ISS további használatát, ezután azonban külön utakon folytatják tovább tevékenységüket.

Felhőkarcolónyi aszteroida hoz frászt a tudósokra: a Föld felé tart

Lélegzetvisszafojtva lesik a szakemberek azt az üstököst, amely egyes számítások szerint éppen péntek 13-án érheti el a bolygónkat. Szerencsére csak 2029-ben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→