Ez számokban kifejezve annyit jelent, hogy a 3,34 billió dolláros piaci értékéhez képest azóta nagyjából 500 milliárd dollárral ér kevesebbet a chipgyártó. Ám ettől függetlenül is szédítően emelkedő pályán álltak a gyártó részvényei, köszönhetően a mesterséges intelligenciára fejlesztett processzorpiaci dominanciájának.

Csakhogy a befektetők megijedtek: mi van, ha ezen a téren a vállalat ténylegesen elérte a csúcsot? A techcég az ezzel kapcsolatos kételyeket az éves közgyűlésén igyekezett enyhíteni, a Business Insider tudósítása szerint azonban sikertelenül.

Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója semmi riasztót nem mondott a közgyűlésen, ugyanakkor semmi különösebben megnyugtatót sem annak kapcsán, hogy miként fogja biztosítani magát a felzárkózó versenytársakkal szemben, és hogy milyen stratégia mentén igyekszik piacvezető maradni.

Ugyan az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman és a Tesla-vezér Elon Musk még mindig a grafikus feldolgozóegység chipeket tekinti a generatív mesterséges intelligenciák kulcselemének, számos technológiai óriás saját alternatívák fejlesztésébe kezdett: a Google és a Microsoft is bejelentette többek között, hogy saját chipeket készít. Igaz, idő kell, amíg ezek az alternatívák teljesen megbízhatóvá válnak.

Ehhez képest Huang azt sem említette meg az éves közgyűlésen, hogy a vállalat következő generációs MI chipje, a Blackwell pontosan mikortól lesz elérhető, habár azt rögtön megjegyezte, hogy ez lehet az Nvidia történetének legsikeresebb terméke.

Mindent vissza: máris letaszították az Nvidiát a trónról

Újra a Microsoft a világ legértékesebb vállalata, az Nvidia második helyét már az Apple fenyegeti.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!