Eredetileg a párizsi olimpiai játékok idején mutatta volna be a légitaxikat a német Volocopter repülőgépgyártó startup és a párizsi repülőterek üzemeltetője. Azt remélik azonban, hogy az első repülés még az év vége előtt megtörténhet. A debütálást egy szajnai uszályon kialakított repülőtérről, a Vertiport de Paris Austerlitzől indítanák el.

Ettől függetlenül a két vállalat vasárnap, az olimpia zárónapján tart egy prototípussal repülési bemutatókat, utasok nélkül, alig néhány száz méterre a versailles-i kastélytól, ahol az olimpiai lovasversenyeket rendezik.

A Volocity légi jármű minősítése a hajtóművek miatt néhány hetet késik a párizsi repülőtereket üzemeltető ADP Group ügyvezető igazgatója szerint. A két vállalat eredetileg kísérleti jelleggel hajtott volna végre repüléseket a francia főváros keleti részén, kihasználva az olimpiai játékokra irányuló világméretű figyelmet.

A végső cél egy új közlekedési mód megvalósíthatóságának demonstrálása a sűrűn lakott városi területeken, mégpedig az úgynevezett eVTOL, azaz függőleges fel- és leszállásra alkalmas repülő járművek működtetésével a vertiportok között – írja az MTI.

Nem csak az élmény miatt örülhetnek az olimpiának a párizsiak

Negyedével nőtt a párizsi kisvállalkozások árbevétele az olimpia első hétvégéjén. A Visa felmérése szerint színházra, múzeumra és ételre költötték a legtöbbet a szurkolók.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.