Az Egyesült Államok 14 főügyészét tömörítő kétpárti csoport kedden pert indított a TikTok ellen, azt állítva, hogy a platform „függővé tett” fiatalokat, és károsította a mentális egészségüket.

A CNN beszámolója szerint a perek az alkalmazás különböző elemeit érintik, beleértve a végtelenül görgethető tartalomfolyamot, a kihívás videókat, amelyek időnként kockázatos viselkedésre ösztönzik a felhasználókat, valamint a késő esti push értesítéseket, amelyek a főügyészek szerint megzavarhatják a gyerekek alvását.

Júniusban New York kormányzója már aláírta a közösségi média algoritmusainak szabályozásáról szóló törvényjavaslatot, amely például megköveteli a platformoktól, hogy időrendben jelenítsék meg a tartalmat a 18 éven aluli felhasználók számára, ami arra kényszerítheti a TikTokot, hogy alaposan átdolgozza a működését.

Határozottan nem értünk egyet ezekkel az állításokkal, amelyek közül sok pontatlan és félrevezető. Büszkék vagyunk a tizenévesek védelme érdekében végzett munkánkra, és továbbra is elkötelezettek vagyunk iránta, továbbra is frissítjük és fejlesztjük termékünket. Hatékony biztosítékokat kínálunk, proaktívan eltávolítjuk a gyanús kiskorú felhasználókat, és önkéntesen bevezettük a biztonsági funkciókat

– mondta Alex Haurek, a TikTok szóvivője.

Haurek arról is beszélt, hogy a TikTok „több mint két éve igyekezett együttműködni a Legfőbb Ügyészséggel, és hihetetlenül kiábrándító, hogy megtették ezt a lépést, ahelyett, hogy konstruktív megoldásokon dolgoznának velünk az iparági kihívásokra”.

A keddi keresetben érintett államok csoportja azonban azt állítja, hogy a TikTok nem tesz eleget a kiskorúak védelme érdekében.

A Letitia James New York-i főügyész által benyújtott panasz azt állítja, hogy a TikTok „tudja, hogy platformjának kényszeres használata és egyéb káros hatásai pusztítást végeznek több millió amerikai gyermek és tinédzser mentális egészségében”.

A TikTok úgynevezett szépségszűrői pedig „egészségtelen, negatív társadalmi összehasonlításra, testkép-problémákra, valamint a kapcsolódó mentális és fizikai egészségi zavarokra ösztönözhetnek”.

James panasza emellett azzal vádolja a TikTokot, hogy megsértette az Egyesült Államok Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) törvényét, mivel nem akadályozta meg, hogy 13 éven aluli gyermekek csatlakozzanak az alkalmazáshoz, és szülői beleegyezés nélkül gyűjtsék a személyes adataikat.

A per pénzügyi szankciókat kér a TikTok ellen, beleértve azt is, hogy a platform visszafizesse a New York-i tinédzsereknek vagy kiskorúaknak szóló hirdetésekből származó nyereségét.

A gyakori tiktokozás ronthatja az álhírfelismerési készségeinket

Minél gyakrabban tiktokozik valaki, annál kevésbé képes felismerni az álhíreket – egyebek mellett erre mutatott rá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmánya, amely kérdőíves felmérések és interjúk alapján vizsgálta a 13–25 év közötti fiatalok TikTok-tartalmak általi befolyásolhatóságát, valamint képességüket a kritikus gondolkodásra és az álhírek felismerésére a közösségi médiában.