Leválasztja az informatika – rendszerintegráció (IT/SI) üzletágát a 4iG, de az továbbra is a társaság tulajdonában marad. A bejelentés még pénteki, hétfőn reggel pedig további részletek is kiderültek.

A folyamat technikailag úgy néz ki, hogy a 4iG szeptember 30-án közgyűlést tart a leválasztástól. A lépés a tavaly bejelentett transzformációs program része. A különváló cég neve: 4iG Informatikai Zrt. lesz.

A vagyonmérleg és a vagyonleltár tervezetek fordulónapja 2024. június 30., a leválás napja pedig 2024. december 31. lenne. 

A 4iG főbb mutatói 2024 első felében.

Ha valaki a továbbműködő társaságban nem szeretne megtartani a tulajdonrészét, nyilatkoznia kell és minden egyes részvényéért 520 forintot kap. A leválással létrejövő 4iG Informatikai Zrt. kizárólagosan a 4iG Nyrt. tulajdona lesz. A pénteki kereskedési napon a 4iG részvényeinek árfolyama 765 forint volt, hétfőn ennél kicsivel alacsonyabb. 

Az elmúlt félév során a 4iG árbevétele 23 százalékkal emelkedett 328 milliárd forintra, amin 110 milliárd forintos EBITDA-t ért el. Adózott eredmény szinten azonban a társaság 23 milliárd forintos veszteséget könyvelt el – értékelte a friss számokat az Equilor. 

A részvényeseket nem éri kár – jelezte a hétfői prezentációban a kibocsátó – a tevékenység, a bevételek és a vagyon az IT/SI üzletág kiválása után is a 4iG Nyrt., így közvetve a részvényesek tulajdonában marad. A leválás célja nem értékesítés, tőkeemelés előkészítése, csak a humán erőforrás és informatikai szolgáltatásokat szervezik az új 4iG Informatikai Zrt.-be.  

Szabad a pálya a Balkánon

Hétfőn a 4iG és az észak macedón kormány nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá Észak-Macedónia gazdaságának és infrastruktúrájának digitális átalakulásának felgyorsítása céljából. A nem kötelező érvényű szándéknyilatkozat felvázolja a 4iG csoport számára a távközlési piacra való belépés lehetőségeit Észak-Macedóniában, és meghatározza a távközlési szolgáltatások és infrastruktúra jövőbeli fejlesztésének stratégiai célterületeit a nyugat-balkáni országban, amelyekben a 4iG részt vehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!