Nagyon jól mutat, hogy az első fél évben mekkorát emelkedtek az amerikai részvénypiacok, az S&P 500-as index eddig 16 százalékot emelkedett az év eleje óta. Ez azonban alig több, mint egy tucatnyi részvénynek volt köszönhető, amelyek árfolyamát a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatos várakozások hajtották. A BofA Global Research stratégái szerint az index kosarában szereplő részvények mindössze 24 százaléka teljesített jobban az indexnél az első félévben, ami 1986 óta a harmadik legalacsonyabb érték – hívta fel elemzésében a figyelmet a Reuters.

Eközben az S&P 500 egyenlő súlyozású változata, amely elvileg az átlagosnak tekinthető részvények teljesítményét reprezentálja, csak alig mintegy 4 százalékkal emelkedett, s az év során az 500 kosárban szereplő papír 40 százaléka egyenesen veszített értékéből.

Az INVESCO egyenlő súlyozású S&P 500-at követő ETF-je
Az INVESCO egyenlő súlyozású S&P 500-at követő ETF-je
Kép: Economx, stooq.com

Talán ezen a helyzeten változtathat a héten kezdődő gyorsjelentési szezon. A nagy bankok közül a  JPMorgan és a  Citigroup július 12-én teszik közzé második negyedéves számaikat, s a befektetők árgus szemekkel figyelik majd, hogy vannak-e olyan cégek, amelyek növekedése végre felveheti a versenyt a „Csodálatos hetek” csoportjával, azaz a legnagyobb piaci értékű technológiai cégekkel. Ez utóbbiak közül legtöbb már 2022-ben pozitívan fordított eredményességén.

Azért is lenne fontos, hogy a profitnövekedés átragadjon más részvényekre is, mert a kevés vezető részvényre koncentrálódó emelkedést a szakértők rendszerint törékenynek tartják. Elég egy-két rossz hír ezekről a cégekről és máris borulhat minden. Úgy tűnik, jelenleg van remény a javuló vállalati eredményekre, mivel az amerikai gazdaság a jelek szerint enyhén lassul csak és nem pedig a földbe áll, s ez felkeltheti az érdeklődést a jóval kedvezőbb értékeltségek mellett gazdát cserélő részvények iránt.

Ebben lehet logika, hiszen hiába éri el jelenleg az S&P 500 várt eredményekkel számolt árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa a 21-et, a 10 legnagyobb céget kivéve az indexből ez a mutató alig 16,5. Az értékeltség kettészakadása egyébként a legprofibb befektetőket is megtréfálta, a hedge fundok többsége le is maradt az amerikai részvények, közöttük a tech szektor rallyjáról. Erről bővebben itt írtunk.

Hogy mennyire kettévált a piac jól mutatja, a technológiai és a kommunikációs szektor tudta csak a 11 szektor közül idén túlteljesíteni az S&P 500-as indexet. Ez azonban nem véletlen, hiszen ezekben a szektorokban átlagosan közel 52 százalékos volt egy év alatt a profittömeg növekedése, míg a többi ágazatban alig haladta meg az egy százalékot.

Az S&P 500-as index
Az S&P 500-as index
Kép: Economx, stooq.com

Az olló a remények szerint szűkülni fog, az LSEG konszenzusa szerint a második negyedévben már az átlagos vállalatok 7 százalékkal hizlalhatták nyereségüket, a tech és a távközlési szektorban pedig 30 százalékra lassulhatott ez az ütem. Az elemzők egyébként azt várják, hogy a ezek az arányok negyedévről-negyedévre közelebb kerülnek majd egymáshoz és 2025 első negyedévére szinte el is tűnik a különbség. Nem meglepő, így, hogy megindult egyfajta rotáció a technológiai szektorból az eddig alulteljesítő szektorok irányába.

Persze nem mindenki osztja a konszenzusos véleményt. A gyenge fogyasztói kiadások, az esetlegesen tartósabbnak bizonyuló infláció könnyen elgáncsolhatja a vállalatok nyereségnövekedését és akkor ez a forgatókönyv nem nagyon fog megvalósulni. Ezen a pesszimista véleményen van például Marko Kolanovic, a JPMorgan & Chase vezető stratégája. Ő nem kisebb, mint 40 százalékot is elérő részvénypiaci zuhanásra számít emiatt az év második felében. Erről bővebben itt írtunk.

 A múlt pénteki adatok szerint például az amerikai gazdaság munkahelyteremtő képessége gyengült júniusban. Talán tisztulhat a kép Jerome Powell Fed-elnök keddi kongresszusi meghallgatását, illetve a csütörtöki inflációs adatok megjelenését követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!