Az elemzés szerint az UniCredit, a Raiffeisen, az Erste, valamint az MKB anyabankja, a Bayerische Landesbank összesen 80 milliárdnyi - magyar, lengyel és horvát háztartásoknál kintlevő - svájci frank hitelt tudhat magáénak. Az utóbbi három hónapban a svájci frank a forinthoz képest mintegy 9,5 százalékkal, a zlotyhoz viszonyítva 14 százalékkal, míg a kunával összevetve 9 százalékkal erősödött.

A jelzálog és fogyasztási hitelek nyomán a magyar, lengyel és horvát hitelesekre nehezedő fokozott stressz "sokkhullámokat" küldhet szét az egész euróövezetben - állítja Kilian Reber felzárkózópiaci elemző, aki kedden adott telefoninterjút a Bloombergnek. Az elemző 20-30 százalékra teszi annak esélyét, hogy ez a helyzet "csődöket okozhat Kelet-Európában", és súlyosbítja az euróövezeti adósságválságot azáltal, hogy esetleg nyugat-európai bankokat újabb mentőcsomag felvételére kényszerít.

Az UBS vagyonkezelő részlegének számításai szerint a magyar háztartások adósságállományának több mint 60 százaléka svájci frank alapú, és ez a magyar GDP 16 százalékának felel meg. Horvátországban és Lengyelországban ez az arány a GDP-k mintegy 10-10 százaléka.

Az UBS adatai szerint Magyarországon több mint 10 százalék a nem teljesítő svájci frank hitelek aránya, ugyanez Horvátországban 6, Lengyelországban 1,5 százalék. Ugyanakkor az UBS jóslata szerint alapesetben a nyugat-európai bankokra gyakorolt negatív hatás korlátozott lesz, mivel a svájci gazdaság lassul, és a svájci központi bank is a frank gyengítésén dolgozik. Az UBS úgy várja, hogy a következő egy évben a frank a forinttal szemben 210 körüli árfolyamra gyengül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!