Távozik a  JPMorgan globális piacokért felelős vezető stratégája, Marko Kolanovic, miután az elmúlt években rendre nem tudta időben eltalálni, merre is tartanak majd a tőzsdék. Ő az egyike annak a kevés szakértőnek a piacon, akit nem győzött meg a mesterséges intelligencia várható hatásai miatt kibontakozott nagy emelkedés az amerikai és a globális tőzsdéken és emiatt közel 25 százalékos esést várt az év végéig – értesült a Financial Times.

Pedig Kolanovic tényleg a kevés szimbolikus alak egyike az elemzők között a Wall Streeten, a CNBC szerint meglátásai igazi piacmozgató erővel bírtak, a Bloomberg pedig a tőzsde Gandalfjának is nevezte egykor a szakértőt. A Phd fokozatát fizikából szerző szakember 19 éves pályafutása során dolgozott a Bear Stearnsnél majd a Merrill Lynchnél is. 2020-ben beválasztották az Intézményi Befektetők Dicsőségcsarnokába, miután 10 éven keresztül folyamatosan a legjobb elemzők közé választották.

Arról nem tudni, hogy az elmúlt évek rossz előrejelzései szerepet kaptak-e távozásában. Két évvel ezelőtt a 2022-es medvepiac elején például vételi pozíciók felvételét javasolta az ügyfeleknek, majd amikor már sokat esett a piac, pesszimistává vált és defenzív részvények vásárlását javasolta a technológiai nagyágyúk papírjainak vétele helyett. Aki hallgatott rá, az alaposan lemaradt az elmúlt valamivel több, mint másfél éve tomboló bikapiacról, amelyet elsősorban pont a nagy technológiai részvények áremelkedése vezet.

Meg volt győződve arról, hogy a folyamatosan emelkedő kamatok miatt az amerikai gazdaság nem lesz képest az enyhe landolásra, azaz a növekedés enyhe mérséklődésére, hanem recesszió várható, ami miatt a részvénypiac is rosszul fog teljesíteni. Pesszimista, a piac átlagából jelentősen lefelé kilógó, az S&P 500-as index év végi célárára vonatkozó előrejelzéséről korábban itt írtunk.

Beszédes, hogy a nagybanknál helyét átvevő szakember Dubravko Lakos-Bujas a Marketwatch szerint az elmúlt évben folyamatosan optimista volt a nagy kapitalizációjú technológiai részvényekkel kapcsolatban. Igaz, legutóbb már ő is arra figyelmeztetett, hogy az emelkedés koncentráltsága sérülékennyé teszi a tőzsdét egy esetleges korrekcióval szemben.

Persze az ellentét-analízisben hívő piaci elemzők intő jelet látnak Kolanovic távozásában. Ők azt állítják, a negatív fordulat akkor szokott beköszönteni a hurráoptimista piacon, amikor az utolsó medve is bedobja a törülközőt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!