Az Akko Invest igazgatótanácsa véleményezte a Wing csoporthoz tartozó Mevinvest Kft. által szeptember 10-én tett kötelező nyilvános vételi ajánlatot, mely alapján a testület egyhangúlag nem javasolja az ajánlat elfogadását, kedden jelent meg az igazgatóság állásfoglalása a BÉT-en.

Mint ismeretes, az Akko legnagyobb tulajdonosa jelenleg a Mevinvest 30,1 százalékos részesedéssel, melyet 33 százalék fölé kíván növelni, így a jogszabályok szerint kötelező vételi ajánlatot kellett tennie, amit meg is tett 266,1 forintos részvényenkénti árfolyamon (az ajánlatot a Magyar Nemzeti Banknak kell jóváhagynia, az eljárás folyamatban van).

A kivásárlási szándék híre természetesen megmozgatta az Akko részvények árfolyamát. A vételi ajánlat előtti utolsó záróár 280 forint volt, másnap 305 forintig menetelt az árfolyam, jelenleg pedig 290 forint körül zajlik a kereskedés. 

Kép: Economx

Kié a Mevinvest?

A Mevinvest a Wing csoportba tartozik, a Wingholding Zrt. 100 százalékos leányvállalata. A Mevinvest, illetve a Wingholding egyaránt Veres Tibor, a Wallis csoport tulajdonosának közvetett többségi tulajdonában áll. 

Az ajánlati árat az elmúlt 180 napi tőzsdei kereskedés forgalommal súlyozott átlagárfolyama alapján állapították meg, így jött ki a 266,1 forint részvényenként. Ha részvényesek elfogadnák a Mevinvest ajánlatát, akkor 6,2 milliárd forint elég lenne a kivásárláshoz. 

Később többet érhetnek a részvények

Az Akko igazgatótanácsa úgy értékelt, hogy a Wing által közzétett működési terv összhangban van az Akko célkitűzéseivel, így amennyiben azok megvalósulnak, az megteremtheti annak a lehetőségét, hogy a tulajdonukban lévő részvények piaci értéke emelkedjen.  

Prutkay Zoltán, az Akko Invest igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a társaság üdvözli a Wing célját, mely szerint az Akko fejlessze tovább vagyonkezelési, ingatlan befektetési, bérbeadási tevékenységét, továbbá legnagyobb leányvállalata, a NEO Property Services Zrt. az ingatlanok üzemeltetéséhez, működtetéséhez kapcsolódó komplex szolgáltatásait egyre szélesebb körre terjessze ki. 

Miért vonzó felvásárlási célpont az Akko?

Az Akko a menedzsment várakozásait felülmúló rekorderedménnyel zárta az első félévet, miután árbevétele több mint 25 százalékkal 19,6 milliárd forintra nőtt 1,5 milliárd forintos EBITDA mellett.

A társaság első fél éves teljes átfogó eredménye (908 millió forint) pedig megközelítette a társaság 2023-as év teljes átfogó eredményét (1,16 milliárd forintot). 

Prutkay Zoltán elmondta, a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat 2024. január-június közötti árbevétel-növekedését támogatta:

  • a társaság 50 százalékos tulajdonába 2023 végén került Szerémi úti irodaház bérleti díjbevétele,
  • valamint a NEO Property Services tevékenysége, mint az Akko legnagyobb bevételt termelő leánycégének sikeres első fél éve is.  

Az Akko Invest mindezek hatására a rekord árbevétel mellett közel megháromszorozta az eredményét.

A NEO, mint a magyar ingatlanüzemeltetői és szolgáltatói piac meghatározó vállalata 19,45 milliárd forintos árbevételt ért el az év első hat hónapjában. A második felében kiemelkedően sok eseti megrendeléssel számolnak.

Gyakran vált tulajdonost a NEO Property

A NEO Property-t 2021-ben vette meg az Akko Invest, az eladó a Wing volt, a tranzakciót 18,5 milliárd forintért bonyolították le. A NEO 2019-ben 23,3 milliárd forintos árbevételt és 1,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az akkori bevételt idén majdnem fél év alatt sikerült összehozni.

A Neo megszerzése volt az Akko története legnagyobb akvizíciója.

Az Akko-ban már akkor is nagytulajdonos volt Veres Tibor, még a Dayton-Investen keresztül. Most pedig a NEO (az Akko Investtel) gyakorlatilag visszakerülhet a Wing csoport kötelékébe.

Kérdés, hogy a kisbefektetők és az Akko többi meghatározó tulajdonosa (Ádámosi György, 10 százalékos befolyással) és a Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonában lévő B+N Referencia Zrt. (14,2 százalék) élnek-e az exit ajánlattal.

A NEO Property tevékenységébe tartozik egyebek mellett (Budapest kivételével) a Mol és az FGSZ ingatlanjainak üzemeltetése, beleértve például a százhalombattai Dunai Finomítót is. Emellett iroda-, logisztikai-, ipari- valamint kereskedelmi ingatlanokat működtetnek.

A lényeg mégiscsak az, ha a részvényesek elfogadnák a vételi ajánlatot, akkor a Wing csoport (mint Mevinvest) 6,2 milliárd forintért jutna hozzá az Akko Invest 70 százalékához (és válna 100 százalékos részvényessé), és visszaszerezné az Akko leányvállalat NEO Property-t, amelyet 2021-ben háromszor ennyiért, 18,5 milliárdért adott el az Akko-nak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!