A hatóság még 2008 szeptemberében indította meg vizsgálatát, miután a nemesfémre kihegyezett befektetői sor beadványok özönével kezdte el bombázni a felügyeletet, miszerint az ezüst világpiaci árát nagy intézményi szereplők folyamatosan eltérítik.

A pénzügyi blogoszféra egyik legnagyobb összeesküvés elméletévé kinőtt témában az egyik főgonosz a JPMorgan volt, amely több blog szerint is hatalmas shortállománnyal rendelkezett. A gyanút felsőbb körökben is komolyan vették, 2010-ben Bart Chilton, a CFTC egyik vezetője még 2010-ben jelentette ki, hogy szerinte csalárd módon, alantas szándékkal manipulálják egyesek az ezüst árfolyamát.

Ám miután két független külső tanácsadó véleményét is kikérte a CFTC, annak ellenére sem találtak elegendő számú bizonyítékot, hogy az egyik jelentés szerint bizonyos kereskedési napokon tapasztalhatóak voltak további vizsgálatra érdemes rendellenességek. A felügyelet az ügy kapcsán már több mint százezer dokumentumot - a források szerint többek közt a JPMorgantől bekért iratokat - tekintett át, és több tucat tanút kérdezett ki a vizsgálat megkezdése óta.

Ennek ellenére az összeesküvés-elméletben hívők szerint a CFTC hanyagságának köszönhető, hogy folytatódhat az ezüstárfolyam manipulációja, ám ez szerintük nem meglepő, hisz úgyis a bankok zsebévben van a felügyelet, amit álláspontjuk szerint az is bizonyít, hogy hosszú éveken át szemet hunytak a Libor-manipuláció felett is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!