Egy kivétellel az összes most megvásárolható lakossági állampapír kamata 8 százalék alá csökkent, ez meg is látszik a heti értékesítési adatokon.

Nagy kérdés, mihez kezdjen a pénzével, aki nem éri be a 8 százalékos vagy még kisebb állampapír hozammal – bár összességében ez sem kevés: az idénre várt 4 százalékos infláció felett még így is reálhozamot biztosít az összes hazai állampapír.

Aki hallgat a befektetési tanácsadókra és nem kizárólag állampapírban tartja a megtakarításait, kifejezetten jól járt, főleg ha itthon maradt és a magyar részvényekből válogatott.

A vezető magyar tőzsdeindex ugyanis az év elejétől kerek 20 százalékot emelkedett, s ezt bárki elérhette, aki a BUX-ot követő befektetési alapot vásárolt. De igazán jól azok jártak, akik egyedi részvényekből szemezgettek, fél év alatt ugyanis bődületes nyereséget lehetett realizálni és ehhez nem is kellett ultra kockázatos részvényekben gondolkodni. 

Fél év alatt 70 százalék nyerő

A magyar tőzsde idei sztárja egyértelműen az ANY Biztonsági Nyomda papírja, amely 71 százalékkal ér többet, mint január elején. Sőt a cég osztalékot is fizetett, azzal együtt 81 százalékos pluszt lehetett realizálni.

A cég legfontosabb termékei az útlevelek és papír alapú biztonsági dokumentumok, erőteljesen nő a bevételeiken belül az export aránya (már a 60 százalékot közelíti), de ezeken túl hatalmas sztori nincs az ANY Nyomda történetében, a befektetők mégis tartják, sőt vásárolják a papírokat, a tulajdonosok közt magyar befektetési alapok is feltűnnek.

A korábbi években a stabil osztalékfizetés miatt volt vonzó a nyomdapapír (évek óta a teljes, vagy közel az egész nyereségüket kifizették a részvényeseknek), de a stabil növekedés és több afrikai szerződés is szerepet játszott abban, hogy idén ilyen őrült árfolyamugrást produkáltak a részvények.

Hatalmasat ment az Alteo és a Telekom is

Az Alteo befektetői 65 százalékos hozamot érhettek el idén, ennyivel nőtt a cég értéke. Az energiatermelőben 74 százalékban tulajdonos a Mol (magántőkealapokon keresztül), a sztori azonban nem ez, hanem a megújuló energia és a rendre a tervek felett alakuló nyereségesség. Ráadásul külföldi terjeszkedés is napirenden van, itthon pedig szélerőművek építésében látják a kiugrási lehetőséget.

Elégedetten dőlhetnek hátra a Magyar Telekom részvényesei is,

év eleji befektetésük ma 60 százalékkal él többet.

Most kevésbé az osztalék van fókuszban, az viszont megmozgatta az elemzők fantáziáját, hogy a Telekom vizsgálja a passzív mobilhálózata esetleges leválasztását. Azt nem tudni mire jutnak, de egy kiszervezéssel megnyílna a lehetőség egy későbbi eladásnak is. A Telekom sztoriról itt írtunk részletesen.

Mint az összeállításból kiderül, kilenc részvény is felülteljesítette a BUX indexet idén; az élmezőnyben a Telekom kivételével nem találunk igazi blue chipet, inkább a közepes kapitalizációjú cégek vitték a prímet. Az azonban jó hír, hogy 16 részvény is található a vezető papírok és a midcapek között, amelyekkel kétszámjegyű hozamot lehetett realizálni július 26-ig. 

Kép: economx

A hogyan továbbról persze megoszlanak a vélemények, a közepes papírok közül az elmúlt hetekben az Alteo teljesít a legjobban, két napja 4820 forinton történelmi csúcson járt az árfolyama.

Az idén 17 százalékos árfolyam-emelkedést produkáló OTP tovább zárkózhat, nincs messze a történelmi csúcs sem, hogy mi mozgathatja a bankpapírt, arról itt írtunk részletesen.

Az Erste elemzői szerint van még egy fontos tényező a magyar részvénypiaci kilátásokról. "Az elmúlt időszak emelkedő optimizmusában a nemzetközi jó hangulaton túl talán az is szerepet játszik, hogy a kormánytól várt költségvetési kiigazítás megtörtént. Így egy félelemforrás, egy bizonytalanság megszűnt. Ugyanakkor a vezető részvények értékeltsége még a kirótt teherrel számítva is attraktív" - vélik a szakértőik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!