Péntektől változik az egyik népszerű lakossági állampapír kamata, a 2029/N nevű kötvény után aznaptól 3 hónapig a jelenleginél kevesebbet tehetnek zsebre a befektetők. A 2029-ben lejáró Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) az elmúlt negyedévben évi 8,13 százalékkal kamatozott. 

A 2029/N állampapírt még csak idén januártól értékesítik, de gyorsan népszerűvé vált a lakossági befektetők körében, mert e hét péntekig ez fizette a második legmagasabb kamatot. Így az sem csoda, hogy fél év alatt 40,5 milliárd forintnyit vásároltak a magánbefektetők, a teljes BMÁP-állomány 1044 milliárd forint.  

A hosszabb futamidejű Bónusz Magyar Állampapír új éves kamata július 26-tól három hónapon át évi 7,89 százalékra változik.

A kamat megállapításánál a 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciókat kellett alapul venni, az utolsó négy értékesítés súlyozott átlaghozamát. Ez a Bankmonitor számításai szerint 6,39 százalék volt, amihez hozzá kell adni 1,5 százalékpont prémiumot. 

Kép: economx

A kamatváltozás nem könnyíti meg a befektetők dolgát. Továbbra is vásárolhatják a Bónusz Magyar Állampapírokat és viselhetik a negyedévente változó (de ki is fizetett) kamat kockázatát, vagy áttérhetnek a Prémium Magyar Állampapírra, amely jövő április közepéig évi 7,9 százalékkal kamatozik, aki ma vásárol, ennek kapja meg az időarányos részét.

A másik, jelenleg is vásárolható BMÁP kamatfordulója augusztus 26-án esedékes, addig 8,37 százalékkal kamatozik a 2027/N sorozatszámú kötvény.

Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint továbbra is a Fix Magyar Állampapír a műfaj legnépszerűbb befektetése. A múlt héten 15,6 milliárd forinttal zárult az értékesítése, a második legtöbb (8,9 milliárd forintnyi) a BMÁP-ból fogyott, a harmadik hely pedig a Magyar Állampapír Pluszé volt (7,8 milliárddal).

A múlt héten összesen 40,6 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír portfólió, szóval visszafogott volt az érdeklődés. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!