Az amerikai részvények pénteken jó kis eséssel fejezték be a hete, miután a nem mezőgazdaságban foglalkoztattak számának augusztusi alakulásáról szóló adat ismét a vártnál gyengébbre sikerült. E szerint a hónap során mindössze 145 ezer új munkahely keletkezett a várt 165 ezerrel szemben és ez már a pocsék júliusi adattal együtt elég volt arra, hogy felélessze a recessziós félelmeket. Arra utal ugyanis, hogy a vártnál kisebb az esélye annak, hogy a Fed kamatemelési ciklusa ne taszítaná recesszióba a világ legnagyobb gazdaságát.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet kamatokról döntő nyíltpiaci bizottsága szeptember 17-18-i ülésezik majd.

– Az adatok azt mutatják, hogy továbbra is a puha földet érés a legvalószínűbb a gazdaság számára pályán vagyunk, de egyértelműen több lefelé mutató kockázat van, amelyekre a piacok érzékenyek lesznek – mondta Angelo Kourkafas, az Edward Jones vezető befektetési stratégája a Reutersnek. Emiatt jóval idegesebb lehet majd a hangulat a piacon.

A kockázati étvágy csökkenésének jelei az összes piacon megmutatkoztak. Az S&P 500 pénteken 1,7 százalékot esett, az elmúlt héten közel 4,3 százalékot veszített értékéből. Ezzel 2023 márciusa óta a legrosszabb hetét zárta. Az idei rallyt vezető  Nvidia részvényei, amelyek a mesterséges intelligencia körüli felhajtás első számú kedvencei több, mint 4 százalékot estek, és egyhavi mélypontjuk közelébe kerültek. De más, korábban kedvencnek számító technológiai részvényektől is szabadultak a befektetők. A chicagói árutőzsde VIX indexe, amely az opciós kereskedők S&P 500-as indextől várt volatilitását mutatja, az úgynevezett félelemindex közel egy hónapja nem látott magasságba ugrott.

Az S&P 500-as index alakulása
Az S&P 500-as index alakulása
Kép: Economx, stooq.com

A határidős jegyzések alapján a befektetők jelenleg 70 százalékos esélyt látnak egy 25 bázispontos amerikai kamatcsökkentésre szeptemberben, s 30 százalékosat egy 50 bázispontos vágásra.

A Citi elemzői szerint a munkaerő piaci adat egyértelműen egy 50 bázispontos csökkentést indokolna még ebben a hónapban. Úgy látják, a munkaerőpiac a recessziókat megelőző klasszikus lehűlés mintázatát mutatja.

Tisztulhat egy kicsit a kép a héten érkező inflációs adatokat követően. Szerdán közlik az augusztusi amerikai fogyasztói árindexet, ez az elemzői várakozások szerint a pénzromlás ütemének éves szinten 2,6 százalékosra csökkenését mutathatja az augusztusi 2,9 százalék után.

Akármekkora is lesz azonban a kamatcsökkentés, a részvények vitathatatlanul drágák maradnak. Az idén immár 13 százalékot emelkedő S&P 500-as index átlagos árfolyam/nyereség hányadosa közel 21-szeres, ami jóval meghaladja a 15,7-es történelmi átlagot az LSEG Datastream adatai szerint. A közelmúltban átélt korrekció ellenére az index technológiai alindexének ugyanezen mutatója több mint 28-szoros, miközben hosszútávú átlaga csak 21,2-es.

Viszonylag rövid idő alatt hosszú utat tettünk meg, és úgy gondolom, hogy néhány vállalat kezdi kiszámítani a mesterséges intelligencia alkalmazása által nyújtott valódi előnyöket. Egyre többen kérdőjelezik meg, hogy valóban akkora áttörést jelent-e, mint amit áraz a piac

– mondta Mark Travis, az Intrepid Capital Management portfóliómenedzsere.

Persze eközben az amerikai elnökválasztás esélyeit is követi a piac. Nem kis részben amiatt, mivel a jelöltek által bejelentett gazdasági intézkedések komoly hatással lehetnek a vállalati profitokra. S ezek alapján a jelenleg esélyesebbnek látszó demokrata Kamala Harris megválasztása – legalábbis a tervezett adóemelések miatt – talán kedvezőtlenebb lenne a tőzsdének. Emiatt kiemelt figyelem vetülhet a Trumppal kedden esedékes nyilvános vitára.

A szeptember eddig rászolgált hírnevére, amely szerint a tőzsde számára az egyik legnehezebb időszak. Az S&P 500-as index átlagos szeptemberi teljesítménye mínusz 0,8 százalék, 1945 óta, ezzel a legrosszabb az összes hónap közül a CFRA adatai szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!