Komoly formában vannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentési szezon kezdetén. Az S&P 500-as részvényindex már egymás után az ötödik hetét zárta emelkedéssel és rekord közeli szinten zárt. Ezzel idei nyeresége már meghaladta a 21 százalékot is.

A megújult jókedvet az táplálja, hogy egyre inkább terjed a befektetők körében a meggyőződés: a nyáron jelentősebb korrekciót okozó félelmek, amely szerint az amerikai gazdaság a Fed szigorú kamatpolitikája miatt recesszióba süllyedhet, alaptalanok voltak.

A nagy fordulatot a szeptemberi munkaerőpiaci jelentés adta. Ez meggyőzte a befektetőket arról, hogy az amerikai gazdaság erős, miközben a Fed csökkenti a kamatokat, tehát a lazítások nem érkeztek túl későn. Egy ilyen környezetben historikusan jól szoktak szerepelni a részvények – mutat rá összefoglaló elemzésében a Reuters.

Még az sem rontotta el a befektetők kedvét tartósan, hogy a várva várt csütörtöki inflációs adat valamivel rosszabb lett a vártnál. Az előző havi 2,5 százalékról 2,4 százalékra lassult szeptemberben az éves infláció az Egyesült Államokban, szeptemberben augusztushoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az elemzők csak 2,3 százalékos éves és 0,1 százalékos havi szintű inflációt vártak. De a maginfláció is magasabb lett az előzetes becsléseknél.

A jelek szerint a piac most az amerikai fogyasztók hangulatára és erejére koncentrál, és persze ennek jeleit nem csak a jövő héten érkező kiskereskedelmi forgalmi adatokat, de a vállalati gyorsjelentéseket is figyelik majd. A múlt héten a bankok részéről pozitív volt a szezon nyitánya, a JPMorgan és a Wells Fargo egyaránt az elemzői konszenzusnál kedvezőbb harmadik negyedéves számokkal és pozitív jövőképpel járult hozzá pénteken a jó hangulathoz.

A jövő héten érkező jelentések egyébként szintén az amerikai fogyasztókról adhatnak majd pillanatképet. Az American Express, a Netflix, a United Airlines, a Procter & Gamble és több nagybank adatai értékes információkkal szolgálhatnak erről. A kiskereskedelmi forgalomról szóló jelentés csütörtökön érkezik majd.

Az amerikai gazdasággal növekvő optimizmus egyik jele volt, hogy a Goldman Sachs stratégái öt százalékponttal, 15 százalékra csökkentették annak az esélyét, hogy recesszió alakulhat ki a következő 12 hónapban. Eközben a Citigroup Economic Surprise Indexe (Gazdasági Meglepetés Index), ebben fordult. Ez a mutató azt méri, hogy a megjelenő makrogazdasági adatok milyenek az előzetes várakozásokhoz képet, értéke május óta nem tudott kikapaszkodni a negatív tartományból.

Kitört az S&P 500-as index
Kitört az S&P 500-as index
Kép: Economx, stooq.com

Technikailag sem néz ki rosszul a piac, miközben a befektetők kellően óvatosak. A múlt hónap közepén az S&P 500-as index sikeresen törte át azt az ellenállást, amelyet a július közepén, illetve augusztus végén kialakult lokális csúcs jelentett 5650 pont magasságában. Onnan a mutató kétszer pattant vissza, először nagyobb, majd kisebb mértékben. Ezzel egy úgynevezett emelkedő háromszög alakzat jelent meg a grafikonon, amely a technikai elemzés szabályai szerint trendfolyató alakzatként deifiniálható. 

A felső ellenállási szint áttörését követően számolt célár megegyezik a háromszög magasságával, amely jelen esetben nagyjából 500 pont. Ha ez teljesülne, akkor néhány hónapon belül akár 6150 pontos indexértékkel is számolni lehetne, ez a jelenlegi értékekhez képest további 5 százalékos emelkedést vetít előre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!