Az eurót este hat órakor 400,52 forinton jegyezték a kora reggeli 401,23 forint után.

A dollár 369,64 forinton állt este a reggeli 369,67 forintos jegyzés után, a svájci frank jegyzése pedig 427,32 forintra ment fel 426,66 forintról.

Csütörtök esti jegyzésén:

  • a forint 0,8 százalékkal áll gyengébben az október eleji kezdésnél az euróval;
  • 3,6 százalékkal gyengébben a dollárral;
  • és 1,3 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

A forint árfolyama október elején felfele kitört az előző időszakra jellemző szűk kereskedési csatornából, és bár a gyengülés megállt, az EUR/HUF kurzus nem tudott 400 alá korrigálni. A hazai és nemzetközi bizonytalanságok együttesen azt eredményezik, hogy a támogató külső hangulatból nem, vagy csak keveset tud profitálni a forint, ha azonban romlik a hangulat, akkor kifejezetten (a régiós társakkal összevetve is) negatívan reagál.A gyenge árfolyam inflációs kockázatot is magában hordoz, de 400 körüli szinteken egy újabb külső vagy belső sokk további, akár hevesebb gyengülési hullámot is elindíthat, ami pénzügyi stabilitási szempontból egyértelműen negatív folyamat lenne. Néhány héttel az amerikai választás előtt és a komoly geopolitikai kockázatokat is figyelembe véve, így teljesen indokolt, hogy az MNB kivárjon és a kamatkülönbözet csökkentésével ne húzzon ki még egy támaszt a forint alól. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője így értékelte a helyzetet az Economx oldalán >>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!