A hagyományos bankrendszernél sokkal lazábban szabályozott hitelezői szektor, az úgynevezett „árnyékbankrendszer” masszív növekedésen esett át az elmúlt években. Az ebből eredő kockázatok az egyik legnagyobb veszélyt jelentik az euróövezet pénzügyi rendszerének stabilitására – mondta Elizabeth McCaul, az Európai Központi Bank felügyelőbizottságának tagja a Financial Timesnak.

Az Európai Bizottság adatai szerint a nem banki pénzügyi közvetítők, az "árnyékbankok" a tavalyi harmadik negyedévben 42,9 billió (ezermilliárd) euró értékű eszközzel rendelkeztek az EU-ban, szemben a hagyományos hitelezők 38 billió eurójával.

Az Európai Központi Bank egyik magas rangú tisztviselője szerint a magánalapok és a szabályozott bankokon kívüli egyéb finanszírozási források "figyelemre méltó" növekedése jelenti a legnagyobb veszélyt az euróövezet pénzügyi rendszerének stabilitására. McCaul szerint az ágazat növekedése a globális pénzügyi válság óta figyelemre méltó, és mindig is aggasztotta a szektor felügyeletét ellátó Európai Központi Bankot.

Ez az a terület, amelyre valószínűleg a legkevésbé látunk rá, és ahol a dolgok gyorsabban mozoghatnak, mint az a bankok a normál hiteldinamikájának esetében megszokott. Ez a szektor kívül esik a bankfelügyeleti és szabályozási körön. A szektor és a bankok közötti átláthatatlan kapcsolatok a visszavásárlási megállapodások, hitelkeretek vagy származtatott ügyletek révén aggodalomra adnak okot, nehéz ugyanis megbecsülni, ez milyen rendszerkockázatot jelent

– mondta a szakember.

Vannak olyan figyelmeztető jelek, amelyek megmutatták, milyen gyorsan fordulhatnak rosszra a dolgok. Ilyen volt az Archegos Capital Management hedge fund három évvel ezelőtti összeomlása, amely 10 milliárd dolláros veszteséget okozott a befektetési bankoknak, köztük a Credit Suisse-nak és a Nomurának. Erről annak idején itt írtunk. De ilyen jel volt, amikor a brit államkötvény piac majdnem összeomlott a nyugdíjalapok komplex származtatott ügyleteinek veszteségei miatt. Ez akkor következett be, amikor Liz Truss rövid miniszterelnöki időszakénak elején olyan gazdasági programot jelentett be, ami miatt pillanatok alatt bezuhant a font és a brit kötvények árfolyama.

Jó jel, hogy az európai bankszektor meglehetősen rugalmasnak bizonyult az elmúlt néhány év igen jelentős kihívásaival szemben, miután az elmúlt évtizedben tőkeellátottsága csaknem negyedével nőtt, a nemteljesítő hitelek aránya pedig kétharmadával csökkent.

Ugyanakkor néhány szereplő, különösen bizonyos hedge fundok, olyan nagyra nőnek, hogy önmagukban is képesek mozgatni a piacot. Viszont eközben nem képesek a sokkokat olyan mértékben kezelni és elnyelni, mint a bankok.  Az amerikai Citadel és Millennium hedge fundok egyenként több, mint 60 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek – mondta McCaul.

McCaul egyébként egyetlen amerikaiként kap helyet az EKB felügyelő bizottságában. 1998-ban a New York-i bankfelügyletnél dolgozott, s a mostani környezet nagyban emlékezteti őt arra, amit annak idején a Long Term Capital Management hedge fund összeomlásakor megfigyelt. (Emlékezetes, a hedge fund akkor hatalmas tőkeáttétellel fogadott az európai államkötvények hozamszintjének konvergenciájára. Azonban amikor az orosz válság hatására ezek eltávolodtak egymástól, az alap nem volt képes finanszírozni a pozícióit és összeomlott, komoly problémákat okozva a világ pénzügyi rendszerében).

Az ilyen hedge fundok vezetői rendszerint azzal érvelnek, hogy piaci jelenlétük inkább stabilitást ad a pénzügyi rendszernek, mivel extra likviditást ad a piacokon. Azonban ez az érvelés a szakember szerint erősen emlékeztet arra, amit a 2008-as pénzügyi válságban komoly szerepet kapó CDO-k eladói mondtak akkoriban a jelzálogpiacon betöltött szerepükkel kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!