A francia BNP Paribas vezető tisztségviselői közel-keleti körútra indulnak, hogy a bank feltőkésítéséhez befektetőket találjanak, ezzel kívánják helyreállítani a pénzintézet irányában megrendült bizalmat. A bank vezetői ugyan rendíthetetlenül állítják, a csoport megfelelő tőkével rendelkezik és a likviditása is kielégítő, mégis úgy vélik, ha nem sikerült helyreállítani a befekteői bizalmat, a helyzet gyorsan romolhat - írja a Financial Times.

A bizalom helyreállításának érdekében a bank vezetői a szabályozó hatóságokhoz fordultak, készítsenek friss stressz tesztet a francia bankszektorról, hogy látni lehessen, mik a rendszer gyenge pontjai. Természetesen a bankvezéreket az a remény hajtja, hogy egy kedvező teszt eredmény esetén megnyugodhatnak a befektetői kedélyek, mint az már az elmúlt években többször is megtörtént.

A bizalom helyreállításának másik módszere, új befektetőket keresni, akik hajlandóak lennének tőkeemeléssel beszállni a francia pénzintézetbe. A hírek szerint ezért a BNP Paribas Katarban és Abu Dzabiban keres megfelelő partnereket. A részletek egyelőre nem tisztázottak, de a tranzakciót előkészítő szakemberek előzetes becslései szerint mintegy 2 milliárd eurónyi tőkét vonnának be az első körben.

Az európai bankszektor problémái szerdán kerültek ismét a figyelem középpontjába, miután az IMF tanulmányában figyelmeztetett, az európia adósságválság nyomán kibontakozott egy politikai válság is, s ez a kettő eddig összesen mintegy 200 milliárd euróval terhelte meg az európai bankokat, ennyivel csökkent a mérlegeikben tartott állampapírok értéke az elmúlt időszakban.

A francia bankok közül a BNP Paribas-nak van a legnagyobb kitettsége a problémás eurózónás tagállamok irányában. A bank a múlt héten jelentett be egy mintegy 70 milliárd euró értékű eszközeladási programot, hogy tőkehelyzetét javítsa.
A bank szóvivői az FT értesülését a stressz teszt kérésével kapcsolatban a fantázia szüleményének nevezte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!