Vitathatatlanul a legjobb befektetési sztori az elmúlt 12 hónapban az ANY Biztonsági Nyomda részvények felértékelődése volt a magyar tőzsdén. Akik egy éve vásároltak – valamivel 1500 forintos árfolyam felett – mára megtriplázták befektetésük értékét, amit még a nem elhanyagolható összegű osztalék (részvényenként 261 forint) egészített ki. 

Kép: economx

Csütörtökön, a féléves számokból kiderült, igaza volt-e a piacnak, vagyis valóban indokolttá tette-e a társaság nyereségének alakulása, hogy háromszoros szintre emelkedjenek a részvények.

A tőzsdezárás után publikált jelentés szerint az első félévi árbevétel megközelítette a 35 milliárd forintot a nyomdánál, ami 33 százalékkal volt magasabb, mint 2023 első félévének teljesítménye. A bevételeken belül 50 százalék volt az export súlya. Az üzemi eredmény meghaladta az 5,6 milliárd forintot, az adózott profit pedig a 3,8 milliárdot.

Folyamatos külpiaci bővülésünket többek között a technológiai beruházásaink, valamint kapacitásbővítéseink is támogatják, kielégítve ezzel a világszinten megnövekedett útlevél gyártási, valamint biztonsági termékek iránti igényeket 

– fűzte hozzá a jelentéséhez Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda vezérigazgatója.

Jó hír, hogy az árbevétel egyforma mértékben nőtt a hazai és az exportpiacokon is, így az egy évvel ezelőtti helyzethez képest az arányok lényegében változatlanok maradtak, a külföldi bevétel hozzájárulása tartósan az 50 százalékot közelíti.

Felpörgött az útlevélüzlet

A beszámoló szerint megnövekedett az exportra szánt útlevélgyártás és az egyéb biztonsági elemek volumene – mint ismert a társaság két afrikai országban – Ghána, Angola – is beszállító, ahol 10 éves keretszerződésük van, tehát az onnan érkező bevétel még évekig stabil maradhat.

A kiadásokat nézve látható, hogy az anyagköltségek kisebb mértékben (23 százalék) nőttek a bevételeknél, a munkabérek viszont eléggé megszaladtak, ott 40 százalékkal magasabb ráfordításra volt szükség. Ám utóbbi is értékelhető pozitívan, hiszen szerepet játszott benne a létszám bővítése is.

Mindezek alapján az üzemi profit jelentősen nőtt félév/félév alapon: 125 százalékkal. A nettó eredmény pedig 155 százalékkal javult, másfél milliárdról 3,8 milliárd forintra. Ahogy a fentiek alapján sejthető, sokat javult az EBITDA marzs is: 14,2-ről 19,65 százalékra.

Nagyot nőhet az osztalék

A 2023-as adózott eredményből, azaz 4,7 milliárd forintból 3,75 milliárd forintot fizetett ki a cég osztalékként. Idén is maradhat ez a közel 80 százalékos kifizetési ráta, és a befektetők előre dörzsölhetik a markukat. Ugyanis ha a második féléves profit csupán megegyező mértékű lesz a 2024 első hathavi értékkel, akkor abból hatmilliárd forint körüli osztalék következne, 60 százalékkal több, mint a tavalyi év után.

Egyébként a nyomda első féléves nettó nyeresége azt jelenti, hogy hat hónap alatt megtermelték azt a pénzt adózott profit soron, amit a teljes 2023-as év után szétosztottak osztalékként a tulajdonosok között. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!