Hivatalosan is elindult Magyarországon a Freedom Holding befektetési csoport globális tőzsdei kereskedési platformja. A Freedom24-et kifejezetten az európiai ügyfeleknek hozták létre, kontinens szerte gyors növekedést értek el vele, jelenleg több mint 300 ezren használják a szolgáltatást.

Mobilalkalmazáson és weben keresztül is közvetlen hozzáférhetünk 15 nagy amerikai, európai és ázsiai tőzsdéhez, köztük a NASDAQ, NYSE, CME, HKEX, Euronext, LSE és Deutsche Börse piacaihoz. A befektetők több mint 1 millió pénzügyi eszközzel, például részvényekkel, opciókkal és ETF-ekkel kereskedhetnek.

„Még mindig nagyon alacsony a piaci részesedésünk, hiszen 300 ezer felhasználóval rendelkezünk a brókerplatformunkon. Öt éven belül azonban egy jól látható szereplővé szeretnénk válni, ráadásul nem csak a brókerszektorban. Kazahsztánban sikerült az első helyre kerülnünk” – válaszolta lapunk kérdésére Timur Turlov.

Fotó: Freedom / Hellen Smith
Timur Turlov
Timur Turlov, a Freedom Holding alapító-vezérigazgatója
Kép: Hellen Smith

A Freedom Holding alapító-vezérigazgatója elmondta: digitális bankolási platformmá szeretnének válni, és be kívánnak törni a biztosítási szektorba is.

„Ha a piac megnyílik, a szolgáltatások nagyon hamar globalizálódnak, csak néhány bank marad majd, és mi szeretnénk ezek között lenni” – tette hozzá.

Alacsony díjakkal törnek be

Hasonló a helyzet a bróker-területen: próbálják minél alacsonyabban tartani a kereskedési díjakat. A részvények és ETF-ek esetében már 0,02 eurótól kezdődően, míg megbízásonként 2 euró a díj, amerikai részvényopciókért 0,65 dollárt kell fizetni szerződésenként.

„A magyarországi indulással lehetővé tesszük a helyi befektetők számára, hogy egy robusztus, biztonságos és költséghatékony platformon keresztül férjenek hozzá a globális kereskedéshez” – mondta Olga Milko üzletfejlesztési igazgató.

Kiemelte: a magyarok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a nemzetközi tőzsdéken jegyzett innovatív globális vállalatokba történő befektetések iránt.

„Készpénzt” is tarthatunk

Ha rendelkezünk számlával, nemcsak részvényekkel kereskedhetünk, hanem a szabad pénzeszközeinket is befektethetjük, amelyeken dolláregyenlegünkre akár 7,95 százalékos, míg euróra 5,62 százalékos hozamot tudunk elérni. A kamatok az aktuális SOFR és EURIBOR referenciaértékekhez kötöttek.

Valós időben tekinthetjük meg a részvényárfolyamokat, kereskedési megbízásokat adhatunk részvények és egyéb értékpapírok vásárlására és eladására

– emlékeztetett Timur Turlov.

Hétszer annyit érnek

A vállalat 5 évvel ezelőtt lépett a tőzsdére, részvényeik akkor mindössze 14 dollárt értek, mára azonban hétszeres növekedést sikerült elérniük, ami azt jelenti, hogy ma egy FHRC-részvényért (Freedom) 100 dollárt kell fizetni.

Legfőbb piacaiknak az Amerikai Egyesült Államokat és Kazahsztánt tartják, de Európa-szerte is megkezdték a növekedést, ennek a része a Magyarországon való megjelenés is.

A vállalat ambícióiról, szuperapplikációkról és az európai szabályozásokhoz való alkalmazkodás nehézségeiről is beszéltünk Timur Turlovval, a Freedom Holding alapító-vezérigazgatójával. A 15. Limassol Economic Forum rendezvényen készült interjúnkat külön cikkben közöljük.

A részvényekbe és más pénzügyi eszközökbe történő befektetések mindig magukban hordozzák a tőkevesztés kockázatát. Az előrejelzés vagy a múltbeli teljesítmény nem garantálja a jövőbeni eredményeket. Fontos, hogy saját elemzést végezzen, mielőtt bármilyen befektetést eszközölne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!