Júniusban is népszerűek voltak a befektetési alapok Magyarországon, egy kivétellel mindegyik kategóriába bőven érkezett friss tőke, a kötvényalapoktól viszont egyre inkább elfordulnak a befektetők.

Csak a tőkeáramlások 177 milliárd forinttal növelték a befektetési alapokban lévő vagyon összértékét, a megtermelt hozammal, az árfolyammozgásokkal együtt pedig egy hónap alatt 381 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona, amely így már meghaladja a 16 ezermilliárd forintot.

Ennek az összegnek a 60 százaléka van lakossági befektetőknél.

A 16,2 ezermilliárdos összeg akkora nagyságrend, mint a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett összes részvény pillanatnyi értéke (15,8 ezermilliárd forint). 

A kötvényalapokból hónapok óta kifelé áramlik a tőke, a múlt hónapban 21 milliárd forinttal többet adtak el a befektetők, mint amennyit vásároltak. Az eladások elsősorban a rövid kötvényeket érintették, onnan 14 milliárd forintnyi tőke távozott. Utóbbi folyamat teljesen érthető, a rövid lejáratú kötvények (diszkont-kincstárjegyek) aktuális hozama egyre alacsonyabb, ahogy a Magyar Nemzeti Bank csökkenti a kamatokat. 

Úgy tűnik, vége a kötvényalapok aranykorának: 2023-ban óriási volt rájuk a kereslet, hiszen tarolni lehetett ezekkel a befektetésekkel a magasról induló és folyamatosan csökkenő kamatkörnyezet mellett.

Egyébként a hazai kötvényalapokban lévő vagyon nem csökkent júniusban, sőt kismértékben még nőni is tudott (az alapban lévő kötvények felértékelődésével) 5 772 milliárd forintra. 

A részvényekkel kapcsolatban továbbra is óvatosak a befektetők. 

A BUX több alkalommal is történelmi csúcsot döntött júniusban, de ez csak 25 milliárd forint addicionális tőkét tudott bevonzani a részvényeket tartó alapokba. A már bent lévő pénz értéke ugyanakkor egy hónap alatt szépen gyarapodott a fölfelé tartó árfolyamoknak köszönhetően, így 1 102 milliárd forintra emelkedett az itt lévő vagyon. 

Kép: economx

A legkeresettebbnek a vegyes alapok bizonyultak, ide 65 milliárd forint friss tőke érkezett, ezen belül a legtöbb a kiegyensúlyozott alapokba került. A vegyes alapokban lévő megtakarítások értéke 2291 milliárd forintot tett ki a múlt hónap végén.  

De szépen jönnek fel az abszolút hozamú alapok is, ide egy hónap alatt 57 milliárd forintnyi pluszpénzt csoportosítottak a magyarok. A növekedés trendszerű, nem most kezdődött, hónapok óta tart, ha így megy tovább, a kategória vagyona át fogja lépni a 2000 milliárd forintot.

Egyébként nem véletlen a népszerűségük: a pénzügyi sajtóban több cikk is bemutatta, hogy az első félévben a legjobb teljesítményt az abszolút hozamú alapok érték el. Ahogy a nevükből is kiderül, ezek az alapok viszonylag nagy mozgásteret biztosítanak a portfólió kezelőjének. 

Két befektetési alaptípust kerültek a megtakarítók: az ingatlanalapokba csupán egymilliárd forint volt a plusz tőkeáramlás, de az árupiaci alapokba is mindössze 2,5 milliárd forint friss tőke érkezett - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn publikált statisztikáiból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!