Az év elejétől fogva 20,5 százalékos hozamot értek el azok, akik a BUX súlyozásnak megfelelően fektettek be magyar részvényekbe, vagy egyszerűen csak egy BUX követő befektetési terméket választottak.

Azonban messze nem ez a maximum, amit a magyar piacon el lehetett érni kockázatos eszközökkel, elég volt jól választani a befektetési alapok között és onnantól kezdve az alap portfóliókezelőjére bízni a továbbiakat.

Az elérhető hozamadatok alapján nem kevés, 21 befektetési alap produkált már idén 20 százalék feletti megtérülést,

sőt, a legjobb három alap 30 százaléknál is többet hozott az év első kilenc hónapjában.

Az idei adatok alapján látszik, hogy a legjobb teljesítményt az abszolút hozamú, nyersanyagpiaci és részvénypiaci alapok közt kellett keresni.

A Holdról is látszik: több mint 33 százalék

A lakossági befektetők körében elérhető alapok közül a Hold Alapkezelő Platina Delta nevű alapja az év eddigi részében 33,8 százalék hozamot ért el, ezzel a legjobban menedzselt alap idén.

Az alap stratégiája annyi, hogy az állampapírokkal elérhetőnél magasabb hozamot biztosítson, addicionális kockázatvállalása mellett, ajánlásuk szerint 2,5 év, vagy annál hosszabb idő a befektetési időtartam, aminél a Platina Delta jól működhet. Az alapban augusztus végén 2,5 milliárd forint volt.

Remeklő arany alapok

Az arany árfolyama idén több mint 28 százalékkal emelkedett, így nem meglepetés, hogy az élbolyban több, aranyba fektető alap is helyet kapott.

A legjobban két Erste alap áll, attól függően hogy forintos, vagy nem forintos alapról van szó, de mindkettő 32 százalék körüli hozamot biztosított a befektetőknek.

Az alap olyan befektetésekre törekszik, amelyek mögött lehetőség szerint teljes körűen fizikai arany fedezet áll, a javasolt befektetési időtáv pedig minimum 5 év. A forintos arany alapban 11,8 milliárd forintnyi megtakarítás található.

A listán következő befektetési alapok is aranyra specializálódott nyersanyagalapok, az Eurizon és az MBH befektetői közel 27 százalékot kereshettek idén az arany meredek árfolyam-emelkedésével. 

Nehéz volt mellényúlni a részvényekkel

Ezután egy nagyobb részvényalap blokk következik, a legjobb teljesítmény az OTP Török Részvényalapjáé, amit egy ázsiai és egy orosz részvényalap követ, majd jön az Equilor által kezelt MFC Equity Mercury és az OTP Afrika.

De nem csak ők, hanem több további alap is jobb teljesítményt nyújtott idén a BUX indexnél: az Accorde Román Részvényalapja, két MBH-s részvényalap, valamint 1-1 Eurizon és egy Diófa részvénypiaci alap. 

Kép: economx

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!