Miután a második negyedévben első ízben sikerült az európai cégeknek profit növekedésről számot adniuk, a harmadik negyedévben valószínűleg megint rosszabbra fordult a helyzet. A Bank of America szerint az elemzők átlagosan egy százalék körüli nyereségcsökkenést várnak a 600 legnagyobb európai tőzsdei vállalattól a most induló gyorsjelentési szezonban a másdoik negyedévhez képest az előző 3 hónapos időszakban elért 6 százalékos bővülés után.

Az összesített eredmények visszaesését elsősorban az árbevétel 2 százalékosra becsült csökkenése okozza amelyet sok részben tud ellensúlyozni a vállalat profitmarzsainak enyhe növekedése. Különösen az energetikai szektor és a gyengélkedő európai fogyasztói kereslet következtében a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek teljesíthettek gyengén, a bankok visszaút a kamatkörnyezet kedvező alakulása miatt várhatóan jó számokat közölhetnek. A befektetési bank szakértői szerint a bankok és a pénzügyi szolgáltató szektor nélkül az összesített nyereségek visszaesése jóval nagyobb mértékű, akár 6 százalékos is lehetne.

A Stoxx Europe 600-as index alakulása
A Stoxx Europe 600-as index alakulása
Kép: Economx, investing.com

Persze a visszaesés egyelőre csak az előző negyedévhez képest érzékelhető, a tavalyi év hasonló időszakához képest viszont elég tekintélyes lesz a növekedés. Az Erste Bank elemzői szerint az európai cégek nyeresége az előző év azonos időszakához képest 5,8 százalékkal lehetett magasabb a harmadik negyedben, s ez az ütem a negyedik negyedévben 10 százalékra is ugorhat.

Nyár közepén még egészen máshogy nézett ki a helyzet, azonban azóta az Európából érkező sorozatos rossz hírek nyomán az elemzők folyamatosan csökkentették előrejelzéseiket. Július végén még 3 százalékos átlagos profit növekedést vártak a második negyedévhez képest a Stoxx Europe 600-as index kosarában szereplő cégektől

A leminősítéseket alapvetően két tényező okozta:

  • Az európai fogyasztók sokkal kevesebbet költöttek, mint azt korábban várták. Ez elsősorban a luxuscikkeket és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó cégek, illetve az autóipari vállalatok teljesítményére nyomta rá bélyegét.
  • Másrészt folyamatosan romlott az egész eurózónát jellemző makrogazdasági környezet. Erről bővebben itt írtunk.

A Bank of America szakértői ezért továbbra is alulsúlyozni javasolják az európai részvényeket. Úgy látják, hogy a globálisan is romló beszerzési menedzser indexek által sugallt lassulást még akkor sem tudná a kínai kormány által bejelentett ösztönző csomag jelentősen megfordítani, ha azok elérnék kívánt hatásukat. A globális gazdaság romló növekedési kilátásai, a várhatóan emelkedő részvénypiaci kockázati prémium és a csökkenő profitvárakozások miatt szerintük mintegy 15 százalékkal csökkenhet a Stoxx 600 Europe index értéke a jövő év közepéig, 450 pontra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!