A jelek szerint a profi befektetők annyira nem bíznak a technológiai szektor további jó teljesítményében, hogy eközben lemaradtak az év befektetéseiről és emiatt elég halvány hozamokat tudtak produkálni a befektetőiknek. A Goldman Sachs adatai szerint a globális hedge fundok például júniusban olyan ütemben adták el a technológiai, média és távközlési vállalatok részvényeit, amire 2016 óta nem volt példa.

A befektetési bank összesítése szerint egyébként az ügyfelek pozícionáltságának összesítése alapján a múlt hónapban a félvezetőgyártók és a szoftvercégek részvényeit adták leginkább, míg a hardvergyártók és az elektronikai berendezéseket gyártó cégek részvényibe inkább egy kis tőkebeáramlás volt tapasztalható - írja a Reuters.

A profi befektetők nem nagyon hisznek annak a szektornak a további kiemelkedő teljesítményében, amelynek nagyrészt köszönhető volt a részvénypiacok első félévben tapasztalt jó szereplése. Az S&P 500-as index az első hat hónapban 15 százalékkal emelkedett, s a rallyt jórészt a nagyobb technológiai papírok hajtották, élükön a mesterséges intelligenciát kiszolgáló chipjei miatt keresett Nvidiával, amely 150 százalékkal drágult. Ezzel csak ennek a papírnak volt köszönhető az index emelkedésének mintegy 30 százaléka.

De összességében nem csak a technológiai szektorral kapcsolatban álltak a rossz oldalon a profi befektetők, a hedge fundok a Goldman szerint már harmadik egymást követő hónapban voltak nettó eladók a globális részvénypiacokon. A bank szerint nem egyszerűen amiatt, hogy kiszálltak volna a részvényekből, hanem azért, mert egyre nagyobb tétekben játszanak azok esésére. A nettó eladások ugyanis nagyrészt short pozíciókból származott, ilyeneket 2022 júniusa óta nem tapasztalt mértékben nyitottak a befektetők.

Azt, hogy a hedge fundok nem nagyon találták el a piac irányát, jól mutatja az azok teljesítményét mérő HFR Global Hedge Fund index, amely az első félévben mindössze 2,89 százalékot emelkedett. Ez a gyenge szereplés azonban csak az átlag, elképesztő módon szóródott ugyanis az indexben szereplő alapok hozama. Volt egy csomó alap, amelyik az átlagnál jóval jobban tudott szerepelni, nem meglepő módon azok, amelyek portfóliójában a technológiai részvények nagy súllyal szerepeltek. Azonban ezek általában kisebb alapok voltak, amelyek emiatt kisebb súllyal is szerepelnek az indexben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!