Olyan ütemben távozik a külföldi portfóliótőke Kínából, amire eddig nem nagyon volt példa. A hongkongi tőzsde adatai szerint a nemzetközi befektetők június eleje óta több mint 12 milliárd dollárt vontak ki a kínai „szárazföldi”, azaz anyaországi részvényekből. Ezzel megfordult a korábbi beáramló trend és már éves szinten is negatívba fordulhat a nettó  tőkeáramlások egyenlege.

 Erre a kínai belföldi piacokat a hongkongi tőzsdével összekötő úgynevezett Stock Connect 2014-es beindítása óta nem volt példa. Ez az az útvonal, amely jelentősen megkönnyítette a külföldi befektetők számára a kínai részvény vásárlásokat – hívta fel a figyelmet a Financial Times. Igaz, elemzők szerint ennek a tőke beáramlásának egy jelentős része az állami kézben lévő kínai vállalatok külföldi érdekeltségeihez is volt köthető.

A kedvezőtlen adatokra a kínai hatóságok a jól ismert pártállami reflexszel válaszoltak. Hétfőtől megszüntették azoknak a napi adatoknak a közlését, amelyek a külföldi alapok kínai részvényekbe történő nettó befektetési áramlását mutatják, s ezeket mostantól csak negyedévente egyszer fogják nyilvánosságra hozni.

A befektetők első reakcióként nyilván elgondolkoznak azon, miért is szűnik meg az adatközlés. A kisebb átláthatóság nem segít a külföldi befektetések vonzásában, különösen igaz ez egy feltörekvő piacon

– mondta Gary Ng, a Natixis vezető közgazdásza a lapnak.

A kínai tőzsde elég gyengén teljesít, miközben az amerikai részvénypiacon tombol az emelkedés. A CSI 300-as index, amely a legnagyobb, a sencseni és a sanghaji tőzsdén jegyzett részvény árfolyamát követi az év eleje óta 1 százalékkal esett, miközben a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500-as 17 százalékot erősödött. A Shanghai Composite index sem tud szabadulni évek óta lefelé tartó trendjéből.

A Shanghai Composite index alakulása
A Shanghai Composite index alakulása
Kép: Economx, stooq.com

A befektetési adatokra vonatkozó információk korlátozása jól ismert minta az ázsiai országban. Peking a kínai gazdaság lassulásával és az ország ingatlanszektorában lassan kiújuló válság hatásával kapcsolatos aggodalmakkal szemben a piaci bizalom megerősítéséért küzd, s a rossz hírek elfedése ilyenkor bevett gyakorlat.

  • A kínai szabályozó hatóságok már májusban leállították a külföldi befektetők ügyleteire vonatkozó kereskedési adatok azonnali közlését.
  • Tavaly a szabályozó hatóságok megakadályozták, hogy egyes alapkezelők megjelenítsék a befektetési alapok becsült nettó értékét.
  • Szintén tavaly beszüntették a fiatalok munkanélküliségéről szóló adatok közzétételét is, miután az rekordmagasságba emelkedett.

A hatóságok eközben más módszerekkel is igyekeznek megtámogatni a hazai piacot. Néhány pénzügyi intézményt például arra kértek, hogy bizonyos napokon ne legyenek nettó részvényeladók. Ez azonban nem nagyon vált be és elemzők szerint csak rontott a helyzeten, mivel ezzel csökkent a likviditás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!