Volatilis mozgás után végül csökkenéssel zártak az amerikai részvénypiacok a hónap leginkább várt kamatdöntő ülését követően, ismert, az amerikai jegybank 50 bázisponttal vágta vissza az irányadó kamatokat.

Az S&P 500 index végül 0,3 százalékos mínusszal zárta a napot. Ázsiában szerda reggel sokkal jobban teljesítettek a tőzsdék, a Hang Seng index 2 százalékos pluszban zárt, a Nikkei pedig 2,1 százalékkal emelkedett.   

A kamatdöntésre a dollár előbb gyengült, majd visszaerősödött, csütörtökön viszont már újra emelkedik az euró-dollár keresztárfolyam (az 1,115-öt közelíti), ennek a forintra nézve is kedvezőnek kellene lenni, a magyar deviza azonban gyengébb formát mutat csütörtök délelőtt, az euró-forint a reggeli 394 után rövid idő alatt 395-ig emelkedett. A magyar  tőzsde stagnál, a blue chip papírok árfolyama az OTP Bank kivételével enyhe emelkedést mutat. 

A nagy kérdés most az, hogyan folytatódik a kereskedés az amerikai tőzsdén, miután az ázsiai piacok kifejezetten meggyőzően reagálták le az 50 bázispontos kamatvágást.

Az euró-forint csütörtöki árfolyammozgása

Az előjelek pozitívak, a határidős indexek alapján az S&P 500 index több mint 1 százalékos emelkedéssel nyithat, míg a Nasdaq 1,7 százalékos plusszal lőhet ki. A frankfurti DAX index 0,6 százalékkal került feljebb csütörtök délelőtt, Londonban 0,85 százalékos pluszban áll az FTSE-100 mutató.
Az olajpiacon is felfelé tartanak a jegyzésárak, mindkét irányadó típus árfolyama 1 százalékkal nőtt, az arany is drágul (a nemesfém árfolyamára kedvezően hat az alacsonyabb dollárkamat) 0,3 százalékkal. 

A Raiffeisen Bank elemzője szerint a Fed döntés összességében segített a feltörekvő piaci devizáknak, a forintnál ez a hatás azonban egyelőre nem látható, a magyar deviza ott folytatja a kereskedést, ahol előző nap abbahagyta. 

Ma több európai jegybank is kamatdöntő ülést tart, a várakozások szerint a norvég jegybank 4,5 százalékon, az ukrán 13 százalékon, a török pedig 50 százalékon tarthatja az alapkamatot. A globális piacok szempontjából meghatározónak ígérkezik a japán központi bank pénteki döntése, a várakozások szerint marad az alapkamat 0,25 százalékon. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!