A Napi Gazdaság cikke

Péntek délután 299,19 forintot kellett adni egy euróért, ez kismértékű forinterősödést jelentett csütörtökhöz képest. Délelőtt azonban még 299 alatt is járt az árfolyam, vagyis egyáltalán nem okozott erősödést az edp-eljárásról szóló döntés. A dollárral szemben 227-nél állt a magyar fizetőeszköz, míg a svájci frank 243,58 forintba került.

Már be volt árazva az Európai Tanács döntése, az lett volna a világszenzáció, ha nem kerültünk volna ki az eljárás alól - kommentálta a hírt Bámli Károly. A Commerzbank devizakereskedője hozzátette: a múlt hét második felében a külpiaci hangulat mozgatta a forintot, míg a következő napokban az MNB kamatdöntése mellett a nemzetközi makroadatokra figyelhetnek a befektetők. Bámli szerint továbbra is a Fed kötvényprogramjának esetleges lezárása, a feltörekvő piacok esése és a török helyzet miatt szenved a forint.

Bármi előfordulhat

A kereskedő az amerikai jegybankkal kapcsolatban kiemelte: az mindenképpen pozitív, hogy a Fed bejelentette, hogy nem ad el kötvényeket, hanem a lejáratig tartja azokat, legfeljebb nem vesz újabb eszközöket később. Bámli szerint az év második felében is volatilis lehet a forint árfolyama, 285 és 310 között bármi előfordulhat december végéig.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy látja, hogy az edp eljárás csak egy következmény volt, ezért nem is volt komoly piaci hatása a kedvező döntésnek. A bank szeptemberre 290 forintos, decemberre pedig 300 forintos euróárfolyammal számol, az elemző abban egyetértett a Commerzbank kereskedőjével, hogy a Fed monetáris politikájának változása mozgathatja az árfolyamot a következő hónapokban.

A Raiffeisen szakembere az év második felében számít további költségvetési intézkedésekre a választások előtt, de ezeket a piac már nyílt titokként kezeli. Ilyen például a pedagógusok életpálya-modellje vagy a demográfiai program. Ugyanakkor Török úgy véli, hogy a kormány figyel arra, hogy a költségvetés hiánya a GDP három százaléka alatt maradjon, mivel Málta példája bizonyítja, hogy hamar vissza lehet kerülni az edp-eljárás alá.

Iránymutatást kaptak

Iránymutatást vártak a devizapiacon szerdán, amit meg is kaptak a Fedtől − véli Bámli Károly. Az öröm azonban nem felhőtlen, hiszen az új előrejelzések alapján akár már idén csökkenthetik a kötvényvásárlások keretét és a teljes kivezetés a jövő év közepig megtörténhet. Teljesen természetes, hogy a pénzbőség végének hírére csökkent a kockázatvállalási hajlandóság, a pénznyomtatás befejezése dollárt erősítő tényező. Ezek hatására az 1,34 fölötti szintekről 1,3250-ig rallyzott az amerikai deviza az euróval szemben, sőt estére már 1,32 alatt is megfordult az árfolyam. Bámli szerint a jelenlegi hangulatban, ahol minden a dollár erősödését támogatja, könnyen lehet, hogy az 1,30-as szintet is gyorsan eléri az euró/dollár keresztárfolyam. A vártnál héjább Fed és az előrejelzéseknél rosszabb kínai PMI-adat együttesen elintézte csütörtök reggelre a feltörekvő piacok devizáit is. A forint, a zlotyval karöltve, 2 százalékot gyengült, ami a forint esetében a 300-as szint tesztelését jelentette.

Nagy kérdés, hogy a most zajló átrendeződés után milyen szinteken nyugszanak meg a kedélyek − figyelmeztet Bámli. A fejlett piaci eszközök hozamemelkedése már önmagában is megjelenik − a bázishatás miatt − a kockázatosabb eszközök árában is, ha pedig folytatódna a carry-trade pozíciók zárása, az nem sok jót jelentene a magyar devizának. Erre tehet még rá egy lapáttal, hogy a jövő kedden nagy valószínűséggel újabb negyedszázalékos alapkamat-csökkentés jöhet, ami szintén kedvezőtlenül érintheti a forint árfolyamát. Éppen ezért Bámli szerint továbbra is számítani lehet nagyobb árfolyamkilengésekre, a globális hangulat változása és az adatok függvényében a 295−300-as sávban.

Volt egy kis sokk a feltörekvő eszközökben az elmúlt időben, de drámai trendfordulóra nem kell számítani a következő időszakban. Ez nem jelenti azt, hogy nem mehet 300 forint fölé az euró árfolyama, de hogy tartósan ott maradjon, az nem valószínű − véli Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője. Kolba szerint egyáltalán nem biztos, hogy trendszerű változásokat hoz a szerda esti bejelentés, hiszen arról van szó, hogy 2015-ben lehet majd kamatemelés Amerikában, amit azért az idén nem fognak még lekereskedni. A fejekben ugyanakkor ott lesz ez a lehetőség, ez okozott pozíciózárásokat, de tartós trendfordulóról azért korai beszélni. A Fed a pénznyomtatást is várhatóan csak a jövő év elején kezdi el csökkenteni, addig pedig még rengeteg impulzus éri majd a befektetőket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!