Németország legnagyobb fegyvergyártója akkora volumenben értékesített a termékeiből, hogy nyeresége több mint duplájára nőtt a második negyedévben. Az üzemi eredmény 271 millió euróra nőtt, míg a bevételek növekedése 50 százalékos volt és a Rheinmetall csak egy a kontinens fegyvergyártói közül, amelynek kilőttek a megrendelései (fegyverek és lőszerek) Oroszország ukrajnai agresszióját követően. 

A várakozások feletti profitszámok

Az előzetes értékesítési számok alapján április-június hónapokban az árbevétel 2,2 milliárd euróra rúgott, miközben a várakozás kicsivel 2 milliárd euró feletti összeg volt. A működési eredmény is felülmúlta a 226 millió euróról szóló prognózist. 

A bődületes nyitott rendelésállomány (11,4 milliárd euró) láttán a Rheinmetall-menedzsment természetesen megerősítette a teljes évre vonatkozó terveit: eszerint 10 milliárd eurós csoportszintű bevétellel és 14-15 százalékos üzemi eredményhányaddal kalkulálnak. Az első negyedév végén jóval alacsonyabban, 3,9 milliárd eurón állt a rendelésállomány, majd befutott egy óriási megbízás a Bundeswehrtől, amely a hagyományos fegyver- és lőszerszállítások mellett új keretmegállapodásokat is tartalmazott.

A Rheinmetall és Magyarország

A Rheinmetall több szálon kötődik Magyarországhoz. Egyrészt 25 százalékos részvénycsomaggal rendelkeznek a 4iG-ben, másrészt üzemük van Zalaegerszegen, ott fejlesztik és gyártják Lynx lánctalpas és kerekes járműveket, üzem épül Várpalotán, ez pedig a Magyar Honvédség és a NATO partnerek lőszerellátását végzi majd.

Szerdán egyébként befutott az ukrán kormány megrendelése is a Rheinmetallhoz, a korábban már belengetett négy üzem (lőszerek, katonai járművek, lőpor és légvédelmi eszközök) közül az elsőre. A tervek szerint így két éven belül felépül az első Rheinmetall gyáregység Ukrajnában. 

Hatalmas árfolyamugrások

Aki nem érzi etikátlannak az ilyen befektetéseket, kaszálhat azon, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt a fél kontinens fegyverkezik.

A Rheinmetall részvények árfolyama idén 69 százalékkal, egy év alatt 98 százalékkal emelkedett, 2022 február 24. óta pedig közel ötszörözött.

A francia Safran védelmi ipari társaság részvényei is szinte csak egyirányban mozognak. Idén 27 százalékkal értékelődtek fel a részvényeik, egy év alatt 42-vel, míg az ukrajnai háború első napjától 78 százalékkal. 

Kép: economx

A védelmi ipar jelentős svéd szereplője, a Gripen gyártójaként ismert Saab papírjainak árfolyama idén 63 százalékkal nőtt, az olasz Leonardóé 50 százalékkal, a brit Rolls-Royce részvények pedig 52 százalékos árfolyam-emelkedést produkáltak 2024-ben. 

Csak néhány példa arra mekkorát fordult a világ Európa hadiipari cégeivel. A Saab alig győzi keresletet kielégíteni, annyira viszik az NLAW páncéltörő rakétáit. A légvédelmi radarjait a háború előtt 20 éven át a kutya sem kereste, mivel az európai országok csak olyan háborús konfliktusokban vettek részt – Irak, Afganisztán – ahol az ellenségnek nem volt szinte semmiféle légi ereje. Konkurensük, a német Hensoldt pedig már előrendelések nélkül is gyárt radarokat, ilyesmi az ukrajnai háború előtt teljesen elképzelhetetlen lett volna. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!