Elrendelték az egyik ismert hazai napelemes cég, az Optimum Solar felszámolását, erről a Zrt.-ként működő társaság egyszemélyes tulajdonosa, Lugos Roland számolt be. A közlemény – amely szerda délután jelent meg a BÉT honlapján – szerint a felszámolási eljárást június 28-án indította el a Fővárosi Törvényszék. 

Fontos, hogy az Optimum Solar Zrt. nem azonos az Optimum Solar Home System nevű Kft.-vel, utóbbi jelenleg is aktív szereplője a hazai napelemes rendszerek lakossági és vállalati piacának. A névhasonlóság azonban nem véletlen, a Kft. az Optimum Solar Zrt.-ből vált ki és ma már Solar City néven működve külföldi terjeszkedést tervez, Románia mellett további 5 EU-s országban jelennének meg. 

Az Optimum Solar tavaly 10,2 milliárd forint árbevételt ért el, idén az első három hónap viszont csak 347 milliót hozott. Tökéletesen nyomon követhető a cég számain, hogyan fordult fel fenekestül a hazai napelempiac: a háztartások részéről a kereslet erősen megcsappant, a vállalkozások a korábban befutott megrendeléseiket teljesítik – ennek oka kettős, egyrészt az áram árának alakulása, másrészt a szabályozói változás (idéntől megszűnt a szaldós elszámolás az új belépőknél, igaz 10 év türelmi idővel). 

A magas értékesítési számok ellenére a 2023-as év sem volt már sikertörténet az Optimumnál, a költségek szinte a teljes árbevételt felemésztették, a cég üzemi eredménysoron is már mínuszt mutatott ki, az adózott eredménye pedig 777 millió forint veszteség volt.

A felszámolóbiztos és a hitelezők szemszögéből nézve nem túl jó hír, hogy készpénz sincs túl sok a cégben, a 2024 első negyedévi mérlegben csupán 31 millió forintnyi pénzeszköz szerepelt. A vevőkkel szemben fennálló követelés viszont magas, meghaladta a 8 milliárd forintot. 

A 2011-ben alapított Optimum Solar részt vett a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában, amelynek keretében 2020-ban 6 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket, 2027-es lejárattal. A hitelpapírokat az MNB és hazai bankok, illetve egy befektetési alapkezelő jegyezték le.

A napelemes cég viszonylag olcsón jutott 6 milliárd forintos forráshoz, a kötvénytulajdonosok felé évi 3,5 százalékos kamatot kellett fizetniük, azaz évi 210 millió forintot, de mint kiderült, még ez sem ment határidőre.

A finanszírozók – köztük az MNB – 2022-ben kezdhettek megbarátkozni a gondolattal, hogy kockázatos befektetést választottak. A hitelek minősítésére kijelölt Scope ekkor rontotta le az Optimum Solar besorolását (B pluszról C-re), a negatív kilátások is maradtak. A Scope szakértői figyelmeztettek, fennáll a fizetésképtelenség veszélye, a kockázatot abban látták, hogy a cég főbb megrendelői a drasztikusan emelkedő kamatkörnyezetben nehezen találnak módot a napelemes beruházási projektjeik finanszírozása. 

A társaság egyedüli tulajdonosa nem sokkal később tőkeemelésről határozott, amely során 1,3 milliárd forinttal nőtt az Optimum Solar tőketartaléka, egyúttal kötelezettséget is vállalt arra, hogy a befizetett pénzből az NKP-s kötvények éves kamattörlesztését teljesíti. 

A BÉT-re feltöltött kötvényesi közgyűlések jegyzőkönyve szerint az NKP programban a jegybank mellett az OTP Bank, az akkor még az összeolvadás előtt álló MKB Bank, valamint az Equilor Alapkezelő vásároltak az Optimum Solar által kibocsátott papírokból.

A közgyűlést épp a Scope hitelminősítő lépése miatt kellett összehívni: a programban való részvétel feltétele ugyanis minimum B+ kötvényminősítés volt, ha pedig a felülvizsgálat leminősítéssel jár (mint ahogy az Optimumnál meg is történt), akkor a kötvényeket a kibocsátónak elvileg vissza kellett volna vásárolnia, lejárat előtt.

Ettől a két bank, az MNB és az alapkezelő eltekintettek, de kérték, hogy az Optimum Solar 210 millió forintot fizessen be egy elkülönített bankszámlára a következő kamatfizetés fedezeteként. Majd az Ernst&Young bevonásával egy helyreállítási tervet is elvártak a napelemes társaságtól. 

A kötvényesek és a kibocsátó megállapodása azonban hatályát vesztette azzal, hogy a cégközlönyben megjelent a felszámolási eljárás az Optimum Solarral szemben, vagyis jelenleg újra fennáll az a helyzet, hogy az összes kötvényt vissza kell vásárolni. 

A felszámolási eljárásban a kötvényesi követeléseket azonban szinte minden más megelőzi, így a zálogjoggal terhelt adósságok, tb-tartozások, adók is, egyszóval erősen kérdéses, megtérül-e a bankok befektetése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!