Elég volt néhány nem túl kedvező makrogazdasági adat és máris az amerikai recesszió esetleges beköszöntét tartják a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak a profi befektetők - derül ki a Bank of America friss alapkezelői felméréséből. Egy hónappal ezelőtt még a vártnál tartósabban magasan ragadó infláció, illetve a geopolitikai feszültségek vezették azon kockázatok listáját, amelyek széles körű negatív hatással lennének a tőkepiacokra, azonban mostanra már az amerikai gazdaság hirtelen gyors fékezése ugrott az első helyre.

A negatív fordulatnak a hangulatban az augusztus elején napvilágot látott munkaerő piaci adat adhatta meg, amely szerint az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban július folyamán mindössze 114 ezer új munkahely keletkezett, ez jelentős visszaesés az egy hónappal korábbi 206 ezerhez képest és elmaradt az elemzők által várt 175 ezertől is. A befektetők ezzel legrosszabb félelmeiket látták beigazolódni. Eszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve túl sokáig tartja a magasan a kamatokat az infláció elleni küzdelem miatt, s ezzel recesszióba döntheti az amerikai gazdaságot.

Nem meglepő tehát, hogy a felmérésben résztvevő 220, összesen 590 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember nettó 55 százaléka szerint 

a monetáris politika globálisan is túl restriktívnek tekinthető, és annak enyhítése lenne szükséges.

Ez az 55 százalék olyan magas arány, aminél magasabbra utoljára 2008 októberében, a globális pénzügyi válság legsötétebb óráiban, a Lehman Brothers összeomlását követően volt utoljára példa.

Szinte mindenki, a válaszadók 94 százaléka szerint épp emiatt a Fed Nyíltpiaci Bizottsága már a következő szeptemberben esedékes ülésén 50 bázispontos kamatcsökkentésről fog dönteni. Sőt, 60 százalék szerint a következő egy évben összesen 4 vagy annál is több kamatcsökkentés várható. Emiatt 59 százalékuk szerint a rövid hozamok esésére lehet felkészülni. Ennél magasabb arányt utoljára tavaly novemberben és decemberben lehetett tapasztalni, mielőtt Jerome Powell Fed-elnök közölte volna, a magas kamatok a vártnál hosszabb ideig is fennmaradhatnak.

A piaci szereplők döntő többsége, több mint háromnegyede még mindig meg van győződve arról, hogy az amerikai gazdaság képes lesz a puha landolásra. Ez azt jelentené, hogy a GDP növekedési üteme úgy lassul, hogy közben nem következik be recesszió. Az optimizmus elpárolgása azért érezhető, jelentősen megugrott ugyanis azok aránya, akik szerint a globális gazdaság növekedési üteme lassulni fog az előttünk álló 12 hónap folyamán.

Pánikról azonban egyelőre nem lehet beszélni, a portfóliók átlagos készpénzállománya minimálisan emelkedett csak egy hónap leforgása alatt, 4,1 százalékról 4,3 százalékra. A többség igyekszik az általa kezelt portfóliókat defenzív üzemmódra átállítani.

Ebben az úgynevezett rotációban

  •  növelik a kötvények a készpénz és az egészségügyi szektor részvényeinek súlyát,
  •  miközben japán és európai eszközökét, a technológiai részvényekét csökkentik.

A kötvények felülsúlyozottsága idei csúcsára ugrott.

dollár/jen keresztárfolyam
dollár/jen keresztárfolyam
Kép: stooq.com, economx

Augusztus elején a piacokat megrázó egyik fontos esemény volt a japán jen hirtelen erősödése, ennek során a dollár jen keresztárfolyam a 160 feletti szintekről 140 közelébe zuhant és jelenleg is 147 körül található. Ennek ellenére a profik nettó 63 százaléka úgy látja, hogy a japán deviza alulértékelt és további erősödésre van ítélve.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!