Felkötheti a gatyáját az elhízással küzdők számára gyors, de mellékhatásoktól nem mentes és olcsónak se mondható új generációs fogyasztószerek piacának két éllovasa, a dán Novo Nordisk és az amerikai Eli Lilly.

Jó esély mutatkozik ugyanis rá, hogy vetélytársat kapnak az Ozempic, a Wegovy és a Zepbound néven ismertté vált szerek. 

A svájci Roche szerdán tett bejelentést arról, hogy pozitív eredményekkel zárultak a korai szakaszban lévő, hasonló terápiás területen zajló vizsgálataik: nem saját innovációról van szó, a korábban felvásárolt Carmot Therapeutics fejlesztését vitték tovább. 

A most még kísérleti szakaszban lévő tabletta használata az I-es fázisú klinikai szakaszban 4 hét alatt 6,1 százalékos átlagos testsúlycsökkenést hozott a cukorbetegséggel nem küzdő elhízottak körében. Ha a gyógyszert jóváhagyják, a Roche helyet követelhet magának a Novo Nordisk és a Lilly mellett.

Becslések szerint a következő évtized elejére évi 150 milliárd dollár lehet az újgenerációs fogyasztószerek piaca, vagyis évente ennyi lehet az értékesítés. 

A svájci gyógyszermulti a tablettás megoldásban hisz, ami a napi injekciózástól idegenkedőknek lehet jó hír. A mellékhatások egyelőre enyhék (többnyire gyomorpanaszokat jegyeztek fel), de ez a már piacon lévő fogyasztó-étvágycsökkentőkre is jellemző. 

A jelek szerint a Roche hatalmasat húzott a Carmot akvizícióval. Decemberben állapodtak meg a 2,7 milliárd dolláros üzletről és már a második ígéretes gyógyszerjelöltről számoltak be. Az első szintén az elhízás kezelésére szolgál, ezt heti egyszer kell adagolni, injekciózással. A Roche részvények árfolyama 5,5 százalékkal lőtt ki a szerdai bejelentésre. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!